Femke van 'Girls Run The World' rent Boerhaave-route | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De Boerhaave-route leidt Femke ook langs Corpus. Een belangrijke link naar Boerhaave die ook hoogleraar praktische geneeskunde was. | Eigen Foto
De Boerhaave-route leidt Femke ook langs Corpus. Een belangrijke link naar Boerhaave die ook hoogleraar praktische geneeskunde was. | Eigen Foto (Foto: )

Femke van 'Girls Run The World' rent Boerhaave-route

De populaire reisblog 'Girls run the World' heeft op 2 mei een blog gepost over het hardlopen van de Herman Boerhaave-fietsroute.

Op www.girlsruntheworld.nl delen Eleni, Esmar, Femke en Marjolein hun gezamenlijke passie: hardlopen op de mooiste plekken ter wereld. Girls Run The World is een reisblog waarop de mooiste hardloopbestemmingen. "Niet alleen nemen wij onze lezers mee via onze verhalen, ook organiseren wij hardlooptrips naar de leukste Europese steden om samen hardlopend de wereld te ontdekken", aldus de dames.

In haar laatste blog loopt Femke de Jager, die in de Bollenstreek woont, de Boerhaave-route. Vanaf Voorhout loopt zij een prachtig Boerhaave-rondje dat oorspronkelijk voor op de fiets is uitgedacht. Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt maakte haar enthousiast over de route, en samen met haar fietsende vriend maakte Femke een zeer lezenswaardig blog.

"Normaal begint de route in Oegstgeest, maar voor mij is Voorhout het meest praktisch en eigenlijk maakt het ook niet heel veel uit", schrijft ze. "Mijn fiets staat op slot en we gaan op pad, ik rennend en Sander op de fiets, als verzorgingspost. ... Ik zie prachtige oude huizen, maar ook oude bollenschuren die zijn omgebouwd tot ware paleizen. Een geweldige route tot nu toe, maar: Boerhaave, waar ben je?"
Langzaamaan nadert Femke Oegstgeest: "Al snel zien we in de verte het grote Corpus-gedaante opdoemen. Een belangrijke link naar Herman Boerhaave, die in 1714 werd benoemd tot hoogleraar praktische geneeskunde van de Universiteit van Leiden. .. Na Corpus komen we al snel aan bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Herman Boerhaave wist zijn wetenschappelijke kennis om te zetten naar de dagelijkse praktijk van de artsen."


In Leiden loop ze door knusse steegjes op zoek naar de Latijnse school waar Herman in 1682 op zijn veertiende levensjaar door zijn vader werd ingeschreven. "Snel gaan we weer verder op zoek naar het woonhuis waar Herman zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht. Een sierlijk statig pand op een steenworp van Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland. Dit is niet heel toevallig, want naast hoogleraar was Herman ook nog eens 21 jaar lang directeur van deze prachtige tuin." Via Rijksmuseum Boerhaave rent Femke verder naar Landgoed Poelgeest. "Ik zie een lange oprijlaan en voel een enorme rust. Herman Boerhaave, waardeerde het landleven en vooral de grote tuin, aangezien in zijn ogen de Hortus Botanicus in Leiden te klein werd."


In Voorhout ontdekt de hardloopster nog het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin, het geboortehuis van Boerhaave. Na een heerlijk diner fiets ze aan het eind van de dag naar huis: "Na twintig minuten fietsen ben ik alweer thuis en kijk ik terug op een geweldige dag. In mijn eigen omgeving zoveel nieuws gezien."


Lees het hele verhaal op www.girlsruntheworld.nl, en fiets of ren zelf ook de route.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>