Oegstgeester Sociëteit De Harmonie viert zeventiende lustrum | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Zittend vlnr Geert van Etten en Henk van der Ploeg. Staand: Jo Hermans en Johan Ebbens. | Foto Willemien Timmers
Zittend vlnr Geert van Etten en Henk van der Ploeg. Staand: Jo Hermans en Johan Ebbens. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Oegstgeester Sociëteit De Harmonie viert zeventiende lustrum

Dit jaar is het 85 jaar geleden dat de Oegstgeester Sociëteit De Harmonie werd opgericht. 30 oktober 1934 was het, dat negentien Oegstgeestenaren, waarvan een aantal in Nederlands-Indië werkzaam was geweest, samenkwam in het Oegstgeester Witte Huis aan de Rhijngeesterstraatweg, en vanaf die datum met een groeiend aantal heren een borrel dronk, een goed gesprek voerde, biljartte en bridge speelde.

Door de jaren heen bleef De Harmonie bestaan, en heeft in de achterliggende decennia voor veel goede ontmoetingen, vriendschappen en activiteiten gezorgd.
"De sociëteit is ook nu, 85 jaar later, nog zeer belangrijk voor al onze leden", vertelt Jo Hermans, voorzitter van de lustrumcommissie. Hij legt, samen met de andere leden van de commissie, uit dat De Harmonie een belangrijke sociale functie heeft. "Velen van ons hebben hun leven lang buiten het dorp gewerkt, en hadden na hun pensioen de behoefte dichter bij huis activiteiten te ontplooien." Henk van der Ploeg, voorzitter van de sociëteit legt uit hoe mooi het is om als lid opgenomen te worden binnen de club. "Er zijn binnen De Harmonie tal van mogelijkheden om de kennissenkring in relatief korte tijd uit te breiden."
De vier heren, die in de gezellige eetkamer van Jo Hermans enthousiast vertellen over het zeventiende lustrum, benadrukken de sociale rol van de sociëteit. "Elke zaterdag wordt er van 16.00 tot 18.30 uur geborreld in Holiday Inn, net over de grens met Leiden. Eénmaal per maand is er een lezing van een lid over zijn expertise."
"Het is fijn dat er heel veel contacten binnen de club zijn", vertelt ook Johan Ebbens. "Als partners overlijden, wordt er extra op elkaar gelet, en ook voor de echtgenotes van leden die wegvallen, worden activiteiten georganiseerd." Hij omschrijft hoe er belcirkels zijn van leden die met grote regelmaat naar elkaars wel en wee informeren. "We hebben ook een contactcommissie."
Maar deze activiteiten vormen zeker niet het zwaartepunt van de sociëteit. "We zijn veel actiever dan vroeger", vertelt Geert van Etten enthousiast. "We hebben ruim tachtig leden en kennen meer dan tien commissies, die bijvoorbeeld golf- fiets- en biljartactiviteiten organiseren. Ook worden er diverse excursies georganiseerd. Verder zijn er onder andere museum-, wijn- lees- en eetclubs, maar het motto blijft altijd: niets moet – alles mag."
Voorzitter van der Ploeg beschrijft dat de club begin jaren tachtig op sterven na dood was. "Sindsdien zijn wij goed gegroeid dat is mooi, en wat mij betreft kunnen er nog best een aantal mensen bij."

Jo Hermans vertelt opgetogen over dit jubileumjaar dat tal van mooie activiteiten kent. "De leden zijn erg enthousiast. Het diner dansant bijvoorbeeld, heeft al meer dan honderd aanmeldingen, en is dus onverminderd populair. Verder hebben we onder andere een lustrumlezing met Herman Pleij en een excursie naar Aalsmeer. 'Feestvieren doen we samen' is ons motto."

Slechts één keer in het jaar treedt De Harmonie naar buiten en dat is tijdens het traditionele ringsteken op Koningsdag in het Wilhelminapark. De sociëteit reikt op die dag de wisselbeker uit aan de mooiste combinatie van koetsier, inzittenden en paard.


Voorzitter van der Ploeg voelt zich thuis in zijn club. "Ook al is zo'n negentig procent van onze leden al met pensioen, de meesten zijn nog zeer actief op verschillende terreinen. En het fijne is dat iedereen in een rustige levensfase terecht is gekomen, en de sfeer daarom zeer relaxed is."

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>