Klassenfoto van de Oegstgeester Montessorischool in de jaren '40.
Klassenfoto van de Oegstgeester Montessorischool in de jaren '40.

Ramses Shaffy krijgt monument in Leidse Terweepark - Biograaf op zoek naar Oegstgeester verhalen

Cultuur

Afgelopen zaterdag, 5 april, werd in het Terweepark achter station Leiden Centraal (zo hetend omdat dit park nog Oegstgeester grondgebied was toen Terwee burgemeester was) een billboard onthuld, dat de komst van een monument als eerbetoon voor Ramses Shaffy (zanger – acteur) aankondigt.

"Alle 65 stenen die rond het monument komen te liggen, en de zin 'Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven' vormen, zijn al verkocht", zegt een bevlogen buurtbewoner Peter van der Geer, die tevens voorzitter is van de Stichting Hoog Sammy. "De onthulling van het bord is ook de start van de crowdfundings-actie die zes weken zal duren. Met dat geld - er is 29.000 euro nodig - willen we een mooi monument neerzetten, genaamd 'Hoog Sammy'."
Toen er zo'n twee jaar geleden sprake zou zijn van de komst van een busstation aan de westzijde van Leiden Centraal, kwamen de bewoners van de Rijnsburgerweg in opstand. Het stuk Leiden leende zich niet voor zoiets grootschaligs, zo meenden zij. Eenmaal betrokken bij het Terweepark, waar het busstation zou moeten komen, werd steeds meer van de geschiedenis duidelijk, en bleek dat Ramses Shaffy zijn jeugdjaren daar had doorgebracht. "Als zesjarig jongetje kwam hij hier te wonen bij de zeer gastvrije familie Snellen, na een turbulent leven te hebben gehad samen met zijn moeder die zich onterecht voordeed als dochter van de Russische tsaar. Ramses kreeg al snel de naam Didi Snellen, en voelde zich thuis in dit muzikale gezin."
Peter van der Geer is druk bezig een 'Leidse biografie' van Shaffy te schrijven. "Hij heeft hier tot zijn achttiende gewoond, en heeft veel meegemaakt. Daarom ben ik op zoek naar mooie verhalen uit die tijd." Van der Geer vertelt dat het gezin Snellen veel connecties met Oegstgeest had. "Vader Snellen richtte in Oegstgeest een Montessorischool op, die zich vestigde op Geversstraat 46. Hij had contact met Maria Montessori gehad, en kreeg in Leiden geen voet aan wal." Hij vertelt dat Ramses in Oegstgeest veel vrienden had, zoals Harro en Hugo Weiland, die erbij waren toen vader Snellen hem in 1940 uit een weeshuis in Zeist ophaalde. Hij laat een foto zien uit die tijd. "Het zou leuk zijn als mensen uit Oegstgeest ons kunnen vertellen wie er nog meer op de klassenfoto staan."
Later volgde Didi ook onderwijs op het Rijnlands Lyceum. "Daar moeten ook nog veel verhalen over zijn." Van der Geer roept iedereen op die mooie verhalen over de acteur/zanger heeft, ze aan hem door te geven. "Leuk om te weten is dat zijn jeugdliefde Wendela nog steeds in Oegstgeest woont."
Het laatste privéoptreden dat Ramses Shaffy gaf, voor de negentigste verjaardag van zijn pleegvader, vond ook in Oegstgeest plaats, in de Groene Kerk. "Daarna heeft hij slecht één optreden nog in het openbaar, in de Leidse Schouwburg, gegeven", vertelt Peter van der Geer terwijl hij de beelden van het optreden in het kerkje laat zien.

De biografie, die dus vol zal staan met Leidse en Oegstgeest verhalen, zal overigens cadeau gedaan worden aan mensen die bijdragen aan de realisatie van het kunstwerk 'Hoog Sammy' in het Leidse Terweepark dat op 5 juni onthuld zal worden.
Wie een mooi verhaal over Didi Snellen / Ramses Shaffy heeft, kan contact opnemen met Peter van der Geer via www.hoogsammy.nl of pmvandergeer@gmail.com.

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Drukwerk

Uit de krant

Uit de krant