Duikerbrug Dorpsstraat per direct tijdelijk afgesloten - Update: Extra foto's | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Naast het tongewelf lopen leidingen.
Naast het tongewelf lopen leidingen. (Foto: ID van der Velden)

Duikerbrug Dorpsstraat per direct tijdelijk afgesloten - Update: Extra foto's

"De duikerbrug in de Dorpsstraat is per direct tijdelijk afgesloten voor alle verkeer", meldt de gemeente Oegstgeest vanaf 4 april op haar website. Net voorbij de Zoutkeetlaan is de Dorpsstraat tot aan de Almondeweg aan beide kanten afgesloten omdat er plotseling afwijkingen aan het bouwsel zijn gemeten.

De duikerbrug bevindt zich aan het einde van de Dorpsstraat, bij de aansluiting op de Almondeweg. Let op: dit is niet de brug over het Oegstgeesterkanaal. Ook wordt de sloot die onder de brug doorloopt voor boten naar en van de Pastoorswetering afgesloten. Verkeer vanaf de Almondeweg kan verder via de Haarlemmerstraatweg. Omleidingen worden ter plaatse aangegeven.

Metingen geven een plotselinge en onrustbarende afwijking aan

De gemeente ontving een monitoringsrapport over de stabiliteit van onderdelen van de duikerbrug in de Dorpstraat. "Het rapport laat een significante afwijking zien ten opzichte van eerdere meetresultaten ten aanzien van de stabiliteit van de constructie. Bij deze brug lopen belangrijke zware elektriciteitskabels, hoofdgas- en hoofdwaterleidingen. We hebben daarom uit voorzorg besloten om de Dorpsstraat per direct tijdelijk voor alle verkeer af te sluiten."

De gemeente gaat verder aan de slag met de melding van de plotselinge afwijking. "Wat de afwijkende onderzoeksresultaten precies betekenen laten we met spoed nader onderzoeken door hermeting en of een second opinion."

Historisch

Hoewel het voor velen niet duidelijk was dat het een brug betreft, ligt er al sinds mensenheugenis een onderdoorgang met een gewelf dat wellicht historische waarde heeft. De Monumentencommissie gaf naar aanleiding van de raadsmededeling van 26 februari, waarin vooral wegens de kosten over vervanging van de brug wordt gemeld, uit eigen beweging een advies. De commissie pleit ervoor om niet te kiezen voor vernieuwing, maar voor renovatie, en is niet overtuigd dat het zogenoemde tongewelf, een bouwwerk uit de zeventiende of achttiende eeuw, niet meer geschikt zou zijn als basis voor een brug. De conclusie in de brief is: "Zowel uit cultuurhistorisch als verkeerskundig oogpunt is er aanleiding de beslissing tot algehele vernieuwing van de Duikerbrug in heroverweging te doen nemen".

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>