Prachtig boek Oegstgeester fotografe Maaike Hart | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
'Ik merk dat dit boek veel vrouwen verder helpt.' | Foto Willemien Timmers
'Ik merk dat dit boek veel vrouwen verder helpt.' | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Prachtig boek Oegstgeester fotografe Maaike Hart

De Oegstgeester fotografe Maaike Hart (40) heeft onlangs een prachtig boek uitgebracht getiteld: 'Kunnen vrouwen ook autisme hebben?'. Het staan vol met door haar gemaakte bijzondere portretten van vrouwen met autisme, en met de persoonlijke verhalen van zo'n dertig vrouwen met dezelfde diagnose. Door de verhalen heen vertellen ze over hun leven, hun struggles, en de reacties van anderen.

Zelf heeft Maaike pas zeven jaar de diagnose autisme. "Mijn vader vertelde wel dat hij zag dat ik als peuter anders met sociale situaties omging dan andere kinderen. In die tijd was er nog niet zoveel over autisme bekend; laat staan over vrouwen met deze diagnose. Gedurende mijn schooljaren heb ik wel allerlei onderzoeken gehad omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Vaak werd er een relatie gelegd tussen hoe ik mij voelde en het pestgedrag waar ik vanwege mijn rode haar mee te maken had."

'Ja - vrouwen kunnen ook autisme hebben'Maaike volgde een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige, maar wist haar banen nooit lang vast te houden. "Met de patiënten kon ik goed omgaan, maar op de één of andere manier lukte het niet om in een team te functioneren. Mijn collega's vonden mij raar, niet flexibel en ongevoelig voor hints. 'Je kan het wel, maar je wil het niet', werd er uiteindelijk gezegd." Haar 'afwijkende' persoonlijkheid leidde ertoe dat ze in twintig jaar tijd wel vijftien banen had. "Ik ging altijd door, ook al ging ik rond koffietijd in mijn eentje naar buiten en lukte het niet om over koetjes en kalfjes te praten. Uiteindelijk voelde ik dat ik voor de tweede keer overspannen zou raken, en heb toen bij de GGZ aan de bel getrokken. Na het afnemen van een aantal testen vertelde de therapeut mij dat ik hoog scoorde op autisme. Daar kon ik mij toen helemaal niets bij voorstellen, omdat ik dacht dat autisten mannen waren die met hun hoofd tegen de muur bonkten."
Via Centrum Autisme kwam Maaike erachter dat ze Asperger, een vorm van autisme, had. "De diagnose was voor mij een grote opluchting, omdat ik nu eindelijk wist wat er mis met mij was. In mijn omgeving reageerden sommigen met verbazing. 'Kunnen vrouwen dat ook hebben?' vroegen ze dan."

Sindsdien is Maaike zich gaan focussen op de positieve dingen die autisme met zich meebrengt. "Bijvoorbeeld het op een andere manier creatief denken en bijzondere details zien. Zelf heb ik de fotografie ontdekt, en dat is geweldig." Om iets met die creativiteit te doen, plaatste ze op social media een oproep aan vrouwen met autisme om mee te werken aan een fotoproject. Dit leidde tot prachtige, unieke zwart-wit foto's. "Nadat ik deze foto's postte, kwamen er enorm veel reacties. Daar ben ik wat mee gaan doen, en heb van zo'n dertig vrouwen de verhalen (aan de hand van een aantal vragen) verzameld. Samen met de foto's staan ze nu in dit boek, dat te bestellen is via www.projectautisme.com. Ik merk dat ook dit boek, dat ik onder het pseudoniem Roos Hart publiceer, veel vrouwen weer verder helpt. Daarom blijf ik doorgaan met dit project."


De foto's hingen een half jaar bij Nieuwe Energie in Leiden, en zullen binnenkort in Restaurant Sijthoff in de Douzastraat te zien zijn.

www.projectautisme.com

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>