Keynote speaker Eric Scherder.
Keynote speaker Eric Scherder. Foto: Ardi Warnar

Bio Science Park: alles in verbinding

Zakelijk

Wie er langs komt, ziet het direct: het Leidse Bio Science park is weer volop in ontwikkeling, ook aan de Oegstgeester kant. Er wordt op alle mogelijke manieren gewerkt aan verbinding. In de infrastructuur, de bedrijven zelf, maar ook met de directe omgeving en andere organisaties. Dat werd ook goed duidelijk tijdens de jaarbijeenkomst van dit unieke bedrijvenpark op 2 april, met als thema, inderdaad: verbinding.

Door Ardi Warnar

Tijdens de jaarbijeenkomst ontmoeten de ongeveer 150 op het park gevestigde bedrijven en hun relaties elkaar, wisselen kennis en ervaringen uit. Het was een boeiende bijeenkomst met levendige paneldiscussie en een presentatie van keynote-speaker en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Het evenement vond plaats in Congrescentrum Corpus in Oegstgeest. Zeer toepasselijk, want de komende periode zal met name het Oegstgeester parkgebied verder geëxploiteerd worden. Hier komt, naast het woon- en recreatiegebied, uitbreiding met nieuwe, bio science bedrijvigheid.


'Connecting the dots', een verwijzing naar het logo van het park, waarin punten met elkaar worden verbonden, ofwel; het zoeken naar verbinding, was in alle opzichten het centrale thema. De aanwezigen reageerden via een app op een aantal stellingen waarbij direct duidelijk werd wat sterke punten zijn, hoe samenwerking verloopt en wat wordt verwacht van komende ontwikkelingen.

Het park, dat dit jaar 35 jaar bestaat, is flink gegroeid, zowel in aantal bedrijven als in omvang. Er wordt op dit moment niet alleen hard gewerkt aan de toegangswegen die de delen van het park en de omliggende regio onderling beter met elkaar gaan verbinden. Maar ook op het park zelf wordt op alle mogelijke manieren gewerkt aan intensivering van connecties; met de diverse organisaties zoals de gemeenten en universiteit, de bedrijven onderling, op wetenschappelijk gebied, in gezamenlijke start-ups, onderwijs, arbeidsmarkt en gebruik van faciliteiten.
Een mooi voorbeeld daarvan was de paneldiscussie rond een hot issue op het gebied van medicijnontwikkeling: gepersonaliseerde medische behandeling tegenover de betaalbaarheid van deze zorg. Hoe ver kun je gaan in het preciezer afstemmen van medische behandelingen en daarbij horende medicijnontwikkeling op het individu, zodat het nog verantwoord blijft qua investeringen en de betaalbaarheid van zorg voor iedereen? Hoe meet je effectiviteit van nog niet bestaande middelen, als er geen feitelijke gegevens beschikbaar zijn? Zorgverzekeraar ZZ, deskundigen van LUMC, HollandBIO, Policy Association of Innovative Medicines, Janssen en CHDR (Centre for Drug research) gingen met elkaar in debat. De uitkomst hiervan was dat ook hier samenwerking, met elkaar en met overheidsorganisaties, de sleutel is.

De middag werd afgesloten met een verhelderend betoog door Erik Scherder, over hoe ook in ons brein alles met elkaar verbonden is. En hoe juist die verbindingen, als wij die zelf blijven stimuleren, ons vitaler en scherper houden.

Het is echt pionieren, maar het wordt bijzonderThijs de Kleer, directeur van BioPartner, dat binnenkort een vijfde BioPartner gebouw met ruimte voor nieuwe bio science start-ups zal vestigen (nu op het Oegstgeester deel van het park), is positief over de toekomst voor dit gebied: "We hebben bewust gekozen voor een plek aan de Haven. Dan is er zo weer een extra verbinding: via het water met Leiden en Katwijk. We kunnen de groei in de huidige locaties bijna niet aan; de ruimte is hard nodig. Het is echt pionieren, maar het wordt bijzonder."

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant