Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Oegstgeest gaat aan de slag met het maken van een lokaal preventieakkoord jeugd

Politiek

De gemeente Oegstgeest gaat aan de slag met het maken van een lokaal preventieakkoord jeugd. Wethouder jeugd Jan Nieuwenhuis over de plannen en de noodzaak van een dergelijk akkoord.

"Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk geworden voor jeugdhulp", legt Nieuwenhuis uit. "Het doel was om gezondheidsproblemen en opgroei- en opvoedproblemen bij kinderen en jongeren zo veel mogelijk te voorkomen. Dat is tot nu toe niet goed van de grond gekomen. Daarom wil de gemeente Oegstgeest nu extra in gaan zetten op vroeg-signalering en preventie."

In 2018 heeft de gemeente met zorgaanbieders, sportverenigingen, buurtverenigingen en kerken bij elkaar gezeten en ervaringen gedeeld. "Daarnaast hebben we gesproken met de jongerenraad van een jeugdhulpaanbieder en kinderen van een school. In deze gesprekken kwam een aantal onderwerpen telkens weer terug. Dat zijn dat complexe echtscheidingen, weerbaarheid, prestatiedruk en eenzaamheid, middelengebruik en hoogbegaafdheid. En lokale samenwerking. Over deze onderwerpen gaan we binnenkort ook met ouders in gesprek."


Nu is het tijd voor een volgende stap, de uitwerking. In april 2019 organiseert Oegstgeest vier mini werkconferenties over deze onderwerpen. "We maken dan met elkaar plannen voor een betere vroeg-signalering, een goed en dekkend (preventief) aanbod in Oegstgeest en een plan voor een betere samenwerking. Die afspraken bundelen we nog dit jaar in een preventieakkoord jeugd. Ik hoop dat veel partijen naar de werkconferenties zullen komen, want hun inbreng is belangrijk. We hebben gelukkig al veel aanmeldingen."

"Ik ben pas tevreden als we de vroeg-signalering en preventie naar een hoger plan hebben getild en kinderen en jongeren op latere leeftijd minder (grote) problemen hebben. Daarvoor is het nodig dat er goed met elkaar wordt samengewerkt. "

Uit de krant

Uit de krant