Protestantse Gemeente Oegstgeest hangt AED's in openbare ruimte | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Dirk Jan de Ruijter en Fieke Sjoukes bij de AED aan de buitenkant van de Regenboogkerk in de Mauritslaan. | Foto Willemien Timmers
Dirk Jan de Ruijter en Fieke Sjoukes bij de AED aan de buitenkant van de Regenboogkerk in de Mauritslaan. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Protestantse Gemeente Oegstgeest hangt AED's in openbare ruimte

Als iemand een hartstilstand krijgt en elke seconde telt, is het van groot belang dat er een Automatische Externe Defibrillator (AED) in de buurt is. Hoe sneller deze wordt ingezet, hoe groter de kans dat iemand een hartstilstand overleeft: dat beseft ook de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO), en daarom zijn de AED's van de Regenboogkerk en de Groene Kerk sinds een aantal weken ook beschikbaar voor gebruik in de buurt.

Koster en initiator Dirk Jan de Ruijter is erg blij dat zijn kerk op deze manier kan bijdragen aan een betere dekking van het AED-netwerkt in Oegstgeest. Eerder al regelde hij al dat er in zijn eigen wijk, de Gruneriebuurt, een defibrillator kwam te hangen. "Als kerk hadden we al AED's, maar deze hingen binnen in de gebouwen. Daarom hebben we speciale buitenkasten aangeschaft, zodat ze nu 24 uur per dag in noodsituaties voor iedereen beschikbaar zijn."
De enthousiaste koster, die naast zijn werk voor de kerk ook sportmasseur en wandelcoach is, benadrukt dat het belangrijk is dat de PGO met het ophangen van de AED's een voortrekkersrol heeft aangenomen. "Het is mooi dat wij een bijdrage leveren aan de wijk."


De AED's zijn aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu, zodat als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt, de beller automatisch wordt verwezen naar deze AED.
Ook kerkrentmeester Fieke Sjoukes is blij dat de PGO in de mogelijkheid is om de apparaten voor iedereen beschikbaar te maken. "Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door een goede samenwerking met de Hartstichting en Fonds 1818, en hiermee geven we als PGO op een speciale manier invulling aan 'omzien naar elkaar'.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>