De meeuwen gaan weer schreeuwen | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Zilvermeeuw.
Zilvermeeuw. (Foto: Van der Helm Milieubeheer)
Natuur

De meeuwen gaan weer schreeuwen

Wie geen meeuwen op het dak wil, moet nu al maatregelen nemen. Dat laat de gemeente Katwijk onder meer op Facebook weten aan haar inwoners.

De overlast begint al in februari als meeuwen zoeken naar een plek om te broeden. Ze maken graag nesten op daken. Om dit te voorkomen kun je draden spannen en netten plaatsen. Doe dat wel voor het broedseizoen (half april tot en met eind augustus).


Tips

Op platte daken, dakranden en nokken van schuine daken: span metalen draden evenwijdig aan elkaar met een tussenruimte van 10 cm.

Plaats netten met een maaswijdte van 75 mm.

Ga regelmatig uw dak op en haal potentieel nestmateriaal (zoals takjes en mos) weg; dit mag van eind augustus t/m maart (buiten het broedseizoen).

Schakel een bedrijf in dat nestwerende maatregelen neemt; de kosten hiervoor zijn ongeveer €1.000.

Zet geen vuilniszakken op straat en sluit afvalbakken goed af.
 

Niet voeren

Waar je ook bent: voer meeuwen niet. Het voeren is sinds 2014 verboden.

Met het mooie weer van de afgelopen en deze week, is het onder andere in het centrum van Katwijk aan Zee weer oppassen geblazen. De meeuwen die broodjes, ijsjes en andere lekkernijen jatten uit handen van nietsvermoedende mensen zijn al weer gesignaleerd. Meeuwen kunnen agressief zijn.
 

Beschermd

Meeuwen zijn nog steeds beschermde dieren; het is niet toegestaan ze te verjagen of te verstoren tijdens het broedseizoen.

Kijk voor meer informatie over het voorkomen van meeuwenoverlast op www.katwijk.nl/meeuwen

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>