Inge de Bever: 'Ik besefte dat ik mij in een unieke positie bevind'. | Foto Willemien Timmers
Inge de Bever: 'Ik besefte dat ik mij in een unieke positie bevind'. | Foto Willemien Timmers

Inge de Bever schrijft prachtige autobiografische roman

Cultuur

Het is haar literaire debuut, de autobiografische roman 'Moederland', maar al lezend is het bijna niet voor te stellen dat Inge de Bever (1958) niet al veel meer titels op haar naam heeft staan. De zeer vlot lezende roman, die deze week verschijnt, geeft een frisse kijk in de keuken van een gelukkig echtpaar met twee verschillende achtergronden: hij is Turks, zij Nederlands.

Door Willemien Timmers

"We zijn al veertig jaar samen", vertelt de Oegstgeester schrijfster Inge de Bever in haar smaakvol ingerichte eetkamer. "Ik besefte dat ik mij in een unieke positie bevind, en vanuit een heel ander perspectief het leven binnen twee verschillende culturen kan beschrijven."

Student

Inge de Bever leerde als student klassieke taal- en letterkunde haar man kennen in een studentenflat aan de Leidse Rijn- en Schiekade. Ze trouwden jong, en bleven in Leiden wonen. "Omdat hij uit een seculier en hoogopgeleid gezin kwam, verschilden onze levens minder dan sommigen misschien zouden denken. Uiteindelijk verschillen mensen weinig van elkaar: iedereen heeft ambities en dromen." Dit wil overigens niet zeggen dat het leven met een Turk, en met een Turkse schoonfamilie, voor Inge geen grote ontdekkingstocht was. "Groot voordeel was wel dat ik direct ook Turks ben gaan studeren. Zodra je de taal spreekt, kun je verbinding maken."

Verademing

In 'Moederland' neemt ze de lezers mee in haar leven in twee landen en culturen op een manier die maar weinig anderen kunnen. Zeker in deze tijd van argwaan naar niet-westerse culturen zijn de heldere anekdotes van De Bever een verademing. Geen hoofdstukken vol wrok, angst en onbegrip, maar mooie en vaak grappig omschreven gebeurtenissen en dilemma's in verschillende levensfasen.
Door het boek heen, waarbij de relatie tussen de hoofdpersoon en haar Turkse schoonmoeder de rode draad vormt, voel je dat aanvankelijke verschillen er minder toe doen, en mensenharten van verschillende achtergronden naar elkaar toegroeien.

Geen hoofdstukken vol wrok, angst en onbegrip, maar mooi omschreven gebeurtenissen in verschillende levensfasen

Verbinding

Alhoewel de Bever 'Moederland' geen 'boek met een missie' wil noemen, hoopt zij dat het wel 'bijdraagt aan verbinding en herkenbaarheid'. "Ik wilde ook graag de Turkse cultuur, die heel anders is dan de Arabische, laten zien. In Turkije draait alles om moeder de vrouw, en bekleden veel vrouwen hoge posities. Ook mijn schoonmoeder, die als arts werkte, werd en wordt op handen gedragen. Ondanks dat zij al 95 is, is ze nog steeds een belangrijke spil in de familie", vertelt ze. "Alle ervaringen hebben mij verrijkt. Natuurlijk was alles in 1980, toen we trouwden, voor mij nieuw en onbekend, maar tegelijk was alles ook heel herkenbaar. Mijn schoonouders hadden gestudeerd en waren, net als heel Turkije in die tijd, heel vooruitstrevend."
"Ik hoop dat mensen door het lezen van Moederland minder ééndimensionaal naar andere culturen gaan kijken. Men vroeg soms: 'Hoe is het nu, om met een Turk getrouwd te zijn?'. Dat bevreemdde mij. Je kunt net zo goed vragen: 'Hoe is het om met een mens getrouwd te zijn?' De één is de ander niet. Door het leven met iemand uit een andere cultuur ben ik mij er veel meer bewust van geworden dat andere manieren van leven niet minder zijn. Op den duur vallen juist de overeenkomsten op."

Derde carrière

Met veel plezier woont Inge de Bever sinds 1987 met haar man, en later hun zoon, in Oegstgeest. Na in het onderwijs te hebben gewerkt, begon ze voor zichzelf als communicatieadviseur, redacteur en tekstschrijver. Nu, op haar zestigste, is haar derde carrière als schrijver begonnen. "Het heeft iets leuks dat ik nog lang niet met mijn pensioen bezig ben. Ik ben erg blij dat ik dit boek als eerbetoon aan mijn schoonmoeder heb kunnen schrijven, en ook mijn man is trots op de roman. Hij realiseert zich nu meer hoe ik zijn cultuur door de jaren heen ervaren heb; bij veel gebeurtenissen had hij nooit stilgestaan. Leuk om het daar samen weer over te hebben."

Nu 'Moederland' in de boekhandels ligt, is Inge de Bever niet achterover gaan leunen. "Ik ben al weer bezig met een volgende roman. Ditmaal een verhaal dat echt fictie is."

Rijnlandse Boekhandel

Inge de Bever is zondag 24 maart te gast bij de Rijnlandse Boekhandel voor een 'Ontmoet en Groet' om 14.00 uur.

Inge de Bever – Moederland • Uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam • 276 pagina's • €20,00 isbn 979028290136

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant