Brugdelen voor Joop van der Reijdenbrug (Nieuw-Rhijngeest) geplaatst - Update met foto's | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Wil van Elk
Verkeer

Brugdelen voor Joop van der Reijdenbrug (Nieuw-Rhijngeest) geplaatst - Update met foto's

Op dinsdagochtend 19 februari gingen de brugdelen van de Joop van der Reijdenbrug op transport over het water vanuit Sumar in Friesland (tussen Leeuwarden en Drachten) naar Oegst­geest en Valkenburg. Op zaterdagavond waren de twee vaste delen en het draaigedeelte met contragewicht geplaatst. Schoolkinderen mogen op 13 maart een eerste feestelijke oversteek maken. Ongeveer een maand later volgt de officiële opening en is de verbinding tussen Katwijk en Oegstgeest een feit.

Op woensdag 20 en donderdag 21 februari werden de vaste brugdelen aan de oevers geplaatst met behulp van een kraan op een ponton. Als eerste aan de kant van Valkenburg. Op vrijdag werd gestart met het plaatsen van het draaigedeelte. Het lukte in eerste instantie niet om het brugdeel waterpas op te hijsen door een verkeerd hijsplan. Met het oorspronkelijke hijsplan lukte het zaterdag wel. Het beweegbare brugdek werd met 88 forse M36-bouten op het lager bevestigd. Later volgde het contragewicht, een schuine pyloon van ongeveer twaalf meter hoog, dat met 54 bouten werd vastgezet.

De werkzaamheden trokken veel bekijks van bewoners van zowel aan de kant van 't Duyfak, de nieuwbouwwijk in Valkenburg gemeente Katwijk, als aan de kant van Oegstgeest aan de Rijn.

Op woensdag 27 februari wordt in het contragewicht meer dan twintig kuub beton gestort. Een kuub beton weegt ongeveer 2400 kilo. Het stalen brugdeel weegt alleen al vijftien ton. Door de uitgekiende balans is slechts een kleine elektromotor nodig om te draaien. De brug draait horizontaal open. Het draaigedeelte met draaipunt aan de kant van Katwijk komt voorlopig in open stand te liggen. In Katwijk wordt bij de Sandtlaanbrug het bedieningsgedeelte geplaatst en getest.

Schoolkinderen mogen op woensdag 13 maart de eerste oversteek maken. Dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Na ongeveer een maand testen volgt de officiële opening van de brug over de Rijn.

(Wil van Elk)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>