Schoolkinderen zaaien bloemen voor Bijenidylle
Logo oegstgeestercourant.nl
Samen met de wethouder heel veel bloemen zaaien.
Samen met de wethouder heel veel bloemen zaaien. (Foto: Wil van Elk)

Schoolkinderen zaaien bloemen voor Bijenidylle

Leerlingen van groep 6 van basisschool Joris de Witte zaaiden samen met wethouder Jan Nieuwenhuis en de Vlinderstichting Langs het Lotte Stam – Beesepad op woensdag 20 februari een nieuw perceel bloemrijk grasland in. Met meer dan twintig soorten zaad ontstaat in de loop de jaren een prachtige vlinder- en bijenidylle. Er komt ook een bijenhotel.

Door Wil van Elk

Een idylle is een bloemrijke plek voor bijen, vlinders en andere insecten. Vlinders en bijen hebben het moeilijk in Nederland, omdat er steeds minder bloemrijke plekken zijn. Door de aanleg van een idylle komt hier verandering in. In steden en dorpen in het buitengebied worden velden en bermen ingezaaid met een meerjarig, inheems bloemenmengsel zodat er volop nectar en stuifmeel te vinden is. De gemeente Oegstgeest, Groene Cirkels Bijenlandschap en de Vlinderstichting sluiten met de keuze voor dit gebied aan op de bestaande ecologische bermen die Oegstgeest al rijk is en waarin de natuur zijn eigen weg kan gaan. Ze hebben gekozen voor het G1-bloemenmengsel van www.cruydthoeck.nl.

Waardering

Wethouder Jan Nieuwenhuis sprak zijn waardering uit voor de kinderen die vertelden niet bang te zijn voor bijen. Met groot enthousiasme vulden zij hun emmertjes met een zand en zaadmengsel op aanwijzing van Stephan van Dorp van de afdeling Groen van de gemeente. "Het is 'zoet' zand en geen 'stratenmakers' zand dat zout bevat." Gerdien Bos van De Vlinderstichting toonde de kinderen afbeeldingen van vlinders die mogelijk op hun ingezaaide bloemen afkomen. Na afloop kregen de kinderen een verrassingstasje mee met onder andere een zakje zaad van dertien verschillende 'Vlinderbloemen' om thuis in hun tuin te kunnen zaaien.

Meer berichten