Afbeelding

Concert Requiem - Blokfluitensemble Praetorius

Cultuur

Beroemde componisten legden er hun ziel en zaligheid in en maakten er vaak maar één van: het requiem. Blokfluitensemble Praetorius onder leiding van Norbert Kunst brengt op 16 februari in De Paulus in Oegstgeest (Warmonderweg 2, 20.00 uur) verschillende delen van requiems in een muzikaal 'pasticcio' bijeen, van de renaissance tot de romantiek.

Van de serene en geheimzinnige sfeer van het werk van Jean Richafort voeren de musici de toehoorders langs het in zijn tijd immens populaire Messe des Morts van Jean Gilles, naar het bekende en zo ontroerend mooie requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Ieder requiem weerspiegelt zo de heersende visie op de dood en het hiernamaals. Het is juist deze verschuivende verhouding tot de dood en het geloof in het zielenheil, die Praetorius in het concertprogramma 'Requiem' naar voren wil laten komen. Verwacht zeker ook vrolijke muziek.

Lyrisch tenor Uros Petrac is de solist. De Sloveens-Nederlandse Uros is eerste tenor van het Groot Omroep Koor en soleert op diverse podia in binnen- en buitenland.

Kaartjes via www.praetorius.nl in de voorverkoop 12.50 euro. Op de avond zelf aan de deur 15 euro, studenten 5 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Blokfluitensemble Praetorius is opgericht in 1963, toen blokfluitdocent en didacticus Piet Kunst van Streekmuziekschool Leiden en omstreken een dubbelkwartet formeerde met een achttal vergevorderde blokfluitleerlingen. In de loop der tijd heeft dit dubbelkwartet zich uitgebreid tot een ensemble van twintig tot vijfentwintig blokfluitisten. Het ensemble is sinds 1989 een zelfstandige vereniging en staat vanaf 1996 onder leiding van Piets zoon Norbert Kunst.

Blokfluitensemble Praetorius speelt muziek uit alle tijdperken. Composities uit de twintigste eeuw, werken uit de Renaissance en Barok, maar ook werken uit de Romantiek. Praetorius maakt hiervoor gebruik van een hele reeks aan verschillende blokfluiten: van sopranino tot sub-contrabas. Met deze instrumenten kan in verschillende bezetting gespeeld worden: hoog, het zogenaamde 4-voets register (sopraan – alt – tenor – bas) en laag, het 8-voets register (tenor – bas – grootbas – contrabas). Door deze registers afzonderlijk of juist samen te gebruiken, wordt een grote variatie aan klankkleuren mogelijk.

16 februari – Oegstgeest – De Paulus, Warmonderweg 2, 20.00 uur

Uit de krant

Uit de krant