Afbeelding

Enkele spectaculaire branden in Oegstgeest

Algemeen

De kernactiviteit van de brandweer is het blussen van branden. Daarvoor is deze opgericht; ondanks dat de brandweer steeds meer hulpverleningstaken vervult. Daarover in een volgend artikel meer. Vroeger kwamen in Oegstgeest geregeld hooiberg- en bollenschuurbranden voor. In dit artikel in het kader van 300 jaar brandweer in Oegstgeest komen drie spectaculaire branden aan bod, wetend dat er daarvan meer zijn geweest, maar er moet een keuze gemaakt worden.

Door Wim van Tuijl


Bloembollenbedrijf Homan

Een brand van bijna 100 jaar geleden vond plaats tegenover de huidige ligging van de brandweerkazerne Oegstgeest. Waar nu huizen staan was destijds bloembollenbedrijf Homan gevestigd. Het was winter dus de verwarmingsketel van het toen twee jaar bestaande gebouw stond aan. Mogelijk dat vonken zijn overgeslagen op houten attributen, maar wat de oorzaak ook was; het vuur greep razendsnel om zich heen en in korte tijd was er sprake van een enorme uitslaande brand. Zo groot dat het toenmalige landelijke dagblad Het Vaderland erover berichtte. Het pand stond vol brandbare attributen, zoals hout, kisten en bloembollen.

De brandweer had een spuitpunt op de plek tegenover het brandende pand. Onder leiding van de heer W.F. van Rooij begon het bluswerk. De brandweer Leiden kwam, gezien de grootte van de brand, assistentie verlenen.


Pand hoek Warmonderweg

Een spectaculaire brand was die van het woonhuis op de hoek van De Kempenaerstraat/Warmonderweg (waar nu Notariskantoor Van de Oudeweetering gevestigd is) op 3 augustus 1999.

By the way, juist dit pand stond herhaaldelijk in het 'brandpunt' van de belangstelling met alles behalve brandschone gebeurtenissen. In 1971 werd er een valsmunters-bende opgerold en later is er een marihuanakwekerij ontmanteld. Oegstgeestenaren op flinke leeftijd kunnen zich wellicht herinneren dat het pand ooit een horecabestemming had als 'Huize Wijnstok'. In de jaren 50 en 60 van de vorig eeuw was er een dansschool gevestigd. Een heel bijzonder historisch feit was op 5 december 1944. Een Amerikaanse vlieger sprong na motorpech met een parachute uit zijn vliegtuig. Hij landde op het dak van genoemd pand. Uitgerekend dit al veel besproken pand zou getroffen worden door een enorme uitslaande brand. Ad Jordaans, eigenaar van de destijds naastgelegen snackbar, ontdekte de brand en sloeg onmiddellijk alarm. Nog voordat de brandweer arriveerde sloegen de vlammen metershoog uit het dak.

Samen met de brandweer van Leiden werd de immense vlammenzee bestreden. Men was niet zeker of er nog mensen in het pand waren. De brandweer besloot in beschermende kleding en zuurstofmaskers naar binnen te gaan. Door de gigantische hitte raakten ze zelf in ademnood en moesten door ambulancepersoneel met extra zuurstof worden behandeld. De schade was dermate groot dat het pand werd gesloopt en later in de oorspronkelijke stijl herbouwd.


Tribune ASC in de as

Oegstgeestenaren geboren voor 1960 kunnen het nog op hun netvlies hebben als ze in de buurt van oud Oegstgeest waren in de middag van 30 juni 1964. Het was een mooie zomerse dag. Niets bijzonders, tot dat enkele bewoners rondom het ASC-veld rook zagen bij de tribune. Claar en Krijn van den Berg, nog steeds bewoners van de Juffermansstraat, halen herinneringen op: "Ik stond op het balkon de was op te hangen toen ik een sterke brandlucht rook", vertelt Claar van den Berg. "Ik waarschuwde mijn man, die onmiddellijk polshoogte ging nemen", vervolgt ze. Krijn van den Berg: "Ik liep onmiddellijk naar het ASC-terrein en zag dat de tribune in brand stond. Ik heb direct de deur van het materialenhok ingetrapt en met enkele andere toegesnelde aanwezigen konden we veel van het cricket materiaal in veiligheid brengen. Het was net op tijd, want door het warme weer was de houten tribune kurkdroog en greep het vuur razendsnel om zich heen.

"Toen de brandweer aankwam, was de tribune een grote vuurzee. De enorme rookontwikkeling trok honderden belangstellenden. Ondanks ijverig blussen was er geen houden aan. Geleidelijk bezweek het dak, mede doordat vanwege de hitte de metalen steunbalken kromtrokken. Onder donderend geraas stortte het dak in en er bleef slechts een ruïne over. Geholpen door de gunstige wind kon de brandweer voorkomen dat de vlammenzee schuren en woningen van de achter de tribune gelegen panden zou bedreigen. De tribune werd herbouwd en in 1967 geopend. Nu zijn de dagen van het bouwwerk geteld. ASC is verhuisd en de tribune wordt dit jaar gesloopt om plaats te maken voor inmiddels geplande woningbouw.


Veel informatie komt uit het boekwerk 'Nog niet uitgeblust' van de Vereniging Oud Oegstgeest. Het is een schitterend overzicht van de geschiedenis van de brandweer en de moeite waard om te bezitten. Het boek is nog verkrijgbaar bij De Rijnlandse Boekhandel, Lange Voort en Boekhandel De Kler, Kempenaerstraat. Informatie over geschiedenis van Oegstgeest? Ga naar www.oudoegstgeest.nl

Archieffoto Paul Termorshuizen

Uit de krant

Uit de krant