'Muureigenaar' Hilmar Leujes onthulde het gedicht aan de Jan Wolkerslaan. | Foto Willemien Timmers
'Muureigenaar' Hilmar Leujes onthulde het gedicht aan de Jan Wolkerslaan. | Foto Willemien Timmers

Memorabele bijeenkomst bij onthulling muurgedicht Jan Wolkerslaan

Cultuur

Een mooiere dag had het bestuur van het Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité (OMA) niet kunnen uitzoeken voor de onthulling van het gedicht van Anke Kuypers op een muur aan de Jan Wolkerslaan. Het was fris, maar stralend zonnig toen het doek viel, en het kunstige gedicht op de gevel zichtbaar werd. Even daarvoor waren in een bijeenkomst in de Daltonschool twee bijzondere hoofdrolspelers herdacht.

Door Willemien Timmers

"Het is al twee jaar geleden dat OMA werd opgericht", sprak voorzitter Stephan Slingerland de vele aanwezigen toe. "De komende jaren willen we tien muurgedichten in Oegstgeest realiseren met een wandelroute erlangs. Ook worden de gedichten op muziek gezet, en dat kan via een QR-code op een mobiele telefoon beluisterd worden." Ook zullen de Oegstgeester scholen informatie toegestuurd krijgen over poëzie in de klas.
Jetteke Bolten, voorzitter van Cultuurfonds Oegstgeest, liet weten erg blij te zijn dat het fonds bij heeft kunnen dragen aan de totstandkoming van het muurgedicht. "Voor dit soort initiatieven is het cultuurfonds bij het afscheid van burgemeester Timmers in het leven geroepen."

Bijzonder was de bijdrage van 'muureigenaar' Hilmar Leujes, die de maker van het gedicht, Anke Kuypers, op de Frank Sanders Akademie leerde kennen. "Samen gingen we het theater in. Zij maakte gedichten, ik muziek."
Toen de wijkvereniging vroeg of huiseigenaren een muur voor een gedicht beschikbaar wilden stellen, meldde hij zich direct aan. "Ja! Ik heb een muur, en ik heb ook een gedicht! Het moest een gedicht in meer dan dierbare herinnering aan Anke worden, die in 2017 overleden is. Voor de uitvoering op de muur benaderde ik Bastiaan de Wit, een bevriend kunstenaar uit Leiden. Hij leek mij de perfecte persoon. Hij heeft het muurgedicht ontworpen en op de muur geplaatst. Tweede Kerstdag kwam hij door een noodlottig ongeval om het leven. Ultiem bizar. Ineens was het muurgedicht een monument voor twee mensen geworden."


In de hal van de Daltonschool zongen alle aanwezigen vervolgens de tekst van het gedicht op de door Leujes gemaakte melodie, begeleid door kwintet Lila.
Voordat de groep naar buiten ging voor de onthulling van het muurgedicht hield Hans Rijns, medeschilder van het muurgedicht, een emotioneel In Memoriam over zijn goede vriend Bastiaan de Wit. "Samen op de steiger werden we ware bouwvakkers. We floten nog net geen aantrekkelijke vrouwen na uit angst de Oegstgeester MeToo-beweging achter ons aan te krijgen. Bastiaan laat een enorme leegte achter."


Het gedicht aan de jan Wolkerslaan is zo een monument geworden voor twee bijzondere kunstenaars. "Het is niet veel mensen gegeven om zo'n prachtig monument na te laten", sprak wethouder Matthijs Huizing.

Na afloop van de onthulling werd de mini-documentaire van filmmaker Frans Kramer over het plaatsen van het gedicht vertoond. Zie ook www.bastiaandewit.com

Wie ook zijn buitenmuur ter beschikking wil stellen en geïnteresseerd is in de Oegstgeester muurgedichten kan zich melden bij het OMA via muurgedichten.oegstgeest@gmail.com.


Het Bijzonderste Gewoon

elke dag
een trede
hoger
op een
onzichtbare
trap
zo snel
en toch
onmerkbaar
word je
groter
en ik snap
er niks van
hoe het kan
maar je groeit
tot een
persoon
het mooiste
alledaagse
het bijzonderste
gewoon

Anke Kuypers (1982-2017)


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant