Door een explosie is een gat van 20 bij 20 centimeter in de Koudenhoornbrug ontstaan. Het gat is gedicht. Bezoekers van het eiland kunnen gewoon gebruik maken van de oversteek.
Door een explosie is een gat van 20 bij 20 centimeter in de Koudenhoornbrug ontstaan. Het gat is gedicht. Bezoekers van het eiland kunnen gewoon gebruik maken van de oversteek. Foto: archief/Wil van Elk

Extra beveiliging bij Koudenhoorn na weer een explosie

Algemeen

Warmond • Naast extra cameratoezicht, een samenscholingsverbod en de versnelde wijziging van de APV, zet de gemeente nog een extra troef in om de overlast bij de Gemeentehaven en Koudenhoorn te voorkomen. Vanaf dinsdag 13 november huurt de gemeente, in samenspraak met de politie, extra toezicht in specifiek voor Warmond. De maatregel komt twee dagen na opnieuw een ontploffing bij het recreatie-eiland. 

Particuliere flexteams, die bestaan uit professionele beveiligers die bekend zijn op Koudenhoorn, gaan tot en met maandag 19 november extra surveilleren.

Ontploffing bij brug

De maatregel komt na opnieuw een incident. Op zondag 11 november rond 22.00 uur raakte de Koudenhoornbrug beschadigd door een ontploffing. Het gat dat daarbij is ontstaan, is 20 bij 20 centimeter groot. De brug is wel gewoon toegankelijk. Er is nu een houten plaat over het gat. Dat wordt nog vervangen door een stalen traanplaat.

Burgemeester Carla Breuer: "Uiteraard versterkt dit de zorgen die er al zijn over de overlast op Koudenhoorn en die we vorige week woensdag nog deelden tijdens een bewonersavond. Gemeente, politie en openbaar ministerie beoordelen dagelijks de in te zetten maatregelen. Alle maatregelen die in ons vermogen liggen, passen we toe".

Overlast

De overlast op Koudenhoorn gaat al langere tijd terug. Na een rustige periode gedurende de gebiedsverboden die deze zomer werden opgelegd, kwamen sinds de beëindiging ervan op 1 september direct weer overlast-meldingen binnen over Koudenhoorn van omwonenden en recreanten. Sindsdien werkt de gemeente nauw samen met de politie en het Openbaar Ministerie aan maatregelen rondom de overlast. 

Op 23 oktober werden enkele overlastgevers in voorarrest geplaatst. Van een van hen is het voorarrest op 7 november door de Haagse Rechtbank verlengd met 60 dagen.

Samenscholingsverbod

Vorige week zondag was nog een ontploffing bij een woonboot, waarbij de bewoner gewond raakte door rondvliegend glas.Op maandag 5 november stelde burgemeester Breuer een samenscholingsverbod in voor het gebied rondom de gemeentehaven, het recreatie-eiland Koudenhoorn en de daarbij behorende wateren. Dit verbod geldt voor een periode van veertien dagen. Minimaal twee dagen voor afloop van de periode wordt het samenscholingsverbod geëvalueerd. Daarna kan de burgemeester besluiten tot een verlenging.

Camera's

Vanaf 6 november is cameratoezicht ingesteld voor de duur twee weken. Op maandag 12 november is besloten dat cameratoezicht te verlengen met twee weken, dus in ieder geval tot 4 december.

Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

De gemeenteraad van Teylingen heeft donderdag 8 november versneld de wijziging van de APV vastgesteld. Deze is aangevuld met (onder meer) het verbod op overnachten (dan wel voor anker liggen) in voer- en vaartuigen en hinderlijk drankgebruik op openbare plaatsen en openbaar water. Dit verbod is bedoeld om te kunnen handhaven als er misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheid tot overnachten (dan wel voor anker liggen).

De gewijzigde APV wordt op woensdag 14 november gepubliceerd in De Teylinger en treedt donderdag 15 november in werking. Op dat moment kan het handhavingstraject starten. Dat traject kent een aantal juridische stappen: van waarschuwing, tot voornemen en daarna besluit tot 'last onder dwangsom'. Als de overtreding niet wordt beëindigd kan bestuursdwang worden uitgevoerd, ofwel het wegslepen van het vaartuig. Dit handhavingstraject start donderdag 15 november.

Als toelichting is het belangrijk te melden dat het college in zogenoemde beleidsregels gebieden en tijden kan en zal aanwijzen om concreet invulling te geven aan de normen uit de APV. Het is namelijk niet de bedoeling dat het verbod economische en recreatieve activiteiten onmogelijk maakt. Daarom wordt in samenspraak met belanghebbenden, zoals ondernemers, binnenkort gestart met het opstellen van deze beleidsregels.

Onderzoek

Op dit moment doet de politie onderzoek naar dit incident om te achterhalen wie voor deze ontploffing verantwoordelijk is. De politie doet buurtonderzoek en gaat na of er bruikbare camerabeelden en of er getuigen zijn.

Inwoners die getuige zijn geweest van deze vernieling of van voorvallen of incidenten die te maken hebben met een verstoring van de openbare orde, kunnen deze melden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Uit de krant

Uit de krant