Lampje voor lampje veranderde de straat binnen een kwartier tijd in een zee van lampionnen en andere mooie lichtjes. | Foto Wil van Elk
Lampje voor lampje veranderde de straat binnen een kwartier tijd in een zee van lampionnen en andere mooie lichtjes. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Duizend blije gezichten bij de Lichtjestocht

Algemeen

Na het succes van de eerste Lichtjestocht in 2017, kon het niet uitblijven dat er een tweede zou volgen. Met bijna duizend deelnemers heeft de Lichtjestocht binnen een jaar de harten gewonnen van kinderen en ouders uit Oegstgeest. Iedereen keek uit naar deze betoverende avond op zaterdag 10 november.

Door Xander Kranenburg

Honderden kinderen met hun families verzamelden zaterdagavond bij basisschool het DOK, het beginpunt van de tocht. Lampje voor lampje veranderde de straat binnen een kwartier tijd in een zee van lampionnen en andere mooie lichtjes. De spanning en het enthousiasme onder de kinderen was de hele dag al goed merkbaar. Ze konden niet wachten tot het eindelijk donker zou worden. Om half zeven gaf feestorkest 'Kap Nah' het startsein om hen te volgen vanaf het Rustenburgerpad door de straten van Oegstgeest aan de Rijn richting Park Landskroon.

Overweldigend

De slingerende stoet met dansende lichtjes was overweldigend. Nieuwsgierige buurtbewoners keken uit ramen en kwamen naar buiten. Halverwege de tocht werd iedereen verrast door een prachtig verlichte straat. Magische lichtjes verschenen op huizen en twinkelde in bomen. "Net Disneyland!" reageerde een van de deelnemers enthousiast. De tocht eindige in Park Landskroon dat was omgevormd tot een sprookjesachtig bos met duizenden glinsterende lampjes, vuurkorven en lekkernijen voor de families. Buurtbewoners stonden klaar met grote manden marshmallows op stokjes, warme worstjes en chocolademelk.

Belevenis

"Vorig jaar was de Lichtjestocht een spontaan idee, een jaar later is het een belevenis waar veel mensen blij van worden. Het leukste van de avond zijn voor ons de pretoogjes van de kinderen, de glimlach op ieder z'n gezicht en de dankbaarheid van iedereen. Daar doen we het voor!", vertelde Britte Kranenburg, een van de initiatiefnemers.

Gezellig

De Lichtjestocht is niet alleen gezellig om aan mee te doen, maar het brengt buurtbewoners ook bij elkaar. Wat vorig jaar aan de keukentafel met Kim Evers-Hunting, Corine de Ruiter en Hanneke van der Zwaag begon, wordt nu door een nog grotere groep gedragen. Iedereen wilde helpen, dus geen tekort aan verkeersregelaars, prachtig verlichte ballerina's, chocolademelk-schenkers en marshmallow-uitdelers. Ondanks het wisselvallige weer trotseerden tientallen buren een aantal flinke regenbuien om Park Landskroon aan te kleden en de route te versieren.

Tevreden

De organisatoren kijken tevreden terug: "Het is leuk om te zien hoe enthousiast een buurt wordt van een evenement zoals dit. Toen we op zoek gingen naar lokale ondernemers die de Lichtjestocht wilden ondersteunen, werden we net als vorig jaar blij verrast. Chocomel, slagroom en marshmallows van de nieuwe Jumbo in de wijk, ambachtelijke warme worstjes van Slagerij van der Zalm, een speciale dansvoorstelling met LED-lichtjes bij aankomst in het park van dansschool Chee-Ling, een grote stretch tent van Maessen Tenten, hout voor de vuurkorven van Houttotaal, financiële ondersteuning van Verloskundige Praktijk Oegstgeest, een subsidie van de Gemeente Oegstgeest en Thaise hapjes van Toko Lekki voor alle vrijwilligers tijdens de afbouw. Een gratis initiatief als de Lichtjestocht zou niet mogelijk zijn zonder de ondersteuning van partijen als deze".

Reacties

De reacties van deelnemers varieerde van "Wat fijn dat we zo'n leuk initiatief in onze wijk hebben", "Onze kinderen keken hier al weken naar uit" en "Een opkomst als deze had ik niet verwacht". "Je merkt dat mensen oprecht blij worden van zoiets simpel als bij elkaar komen met lichtjes. Wij kijken nu al uit naar de derde editie in 2019!", beloofde de organisatie.

De tocht eindige in Park Landskroon dat was omgevormd tot een sprookjesachtig bos. | Foto Wil van Elk
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant