Een volle zaal tijdens de prijsuitreiking van de kaaskeuring Rondom Leiden. | Foto: pr.
Een volle zaal tijdens de prijsuitreiking van de kaaskeuring Rondom Leiden. | Foto: pr.

Regionale kaasmakers tonen hun vakmanschap bij keuring Rondom Leiden

Algemeen

Regio • De jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring was op donderdag 25 oktober in Zoeterwoude. Dit jaar werd familie van Leeuwen van biologische kaasboerderij De Vierhuizen uit Zoeterwoude uitgeroepen tot beste zelfkazer uit de Leidse regio. Ze behaalden de hoogste score in de categorieën belegen en oude kaas. De wisselbeker werd uitgereikt door Ton de Gans, wethouder in Zoeterwoude.

Kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade behaalde de hoogste score in beide categorieën voor BoerenLeidse kaas met Sleutels. De Annahoeve uit Sassenheim won de categorie specialiteiten met 97 punten, de hoogste score van de dag. Kaasmakerij Mooren uit Hoogmade werd winnaar in de categorie jonge kaas. In de categorie kleine kaasjes eindigden Leon van der Geest en Wilma van Santen, ook uit Oud Ade, bovenaan.

In alle soorten en maten

De 26 kaasmakende boeren uit de regio brachten 74 boerenkazen naar de keuring. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten - Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot jumbokazen van 60 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.

Ambachtelijk

Chefkok Joris Bijdendijk was een van de juryleden voor de Boeren Leyden Traditioneel. In zijn restaurant RIJKS in Amsterdam (1 Michelinster) serveert hij 'De heilige drie-eenheid van Leidse kaas', een gerecht van BoerenLeidse kaas, Leidse boter en karnemelk. Bijdendijk maakt zich sterk voor het culinair erfgoed uit ons land. Hij vindt dat we de kleine ambachtelijke producenten in Nederland moeten koesteren, vooral om diversiteit te behouden: "Straks hebben we nog maar één soort kip en smaken alle kazen hetzelfde. Dan wordt de wereld een eenheidsworst."

Immaterieel erfgoed

Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is vorig jaar officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk. Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring houden de kaasmakende boeren rondom Leiden hun kwaliteit hoog. Voor de boeren is het bovendien een mooie gelegenheid om zich met elkaar te meten, kennis en ervaring uit te wisselen en aandacht te vragen voor hun levende traditie en ambachtelijke werkwijze.

Uit de krant

Uit de krant