Fiks trok met 27-21 aan het langste eind. | Foto Wil van Elk
Fiks trok met 27-21 aan het langste eind. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Korfbalvereniging Fiks wint debutantenbal

Afgelopen zaterdag, 20 oktober, was op de Voscuyl de ontmoeting tussen de debutanten in de hoofdklasse Fiks en SDO. Groot verschil na de eerdere zes wedstrijden is de rol die beide clubs spelen. Fiks profileert zich, verrassend, nadrukkelijk in het linkerrijtje met de titelkandidaten, terwijl SDO puntloos onderaan staat en vecht tegen degradatie. Opnieuw zou Fiks aan het langste eind trekken: 27-21.

Fiks heeft de punten zeker niet cadeau gekregen. Dit rechtvaardigt een oprecht compliment aan de rode lantaarndrager voor de goede tegenstand en hun scorend vermogen. Trainer Rick Nell verkondigde vorige week al dat altijd het gevaar bestaat voor een te laconiek denken over een ontmoeting tegen een laaggeklasseerde tegenstander; een valkuil dus. Het aantal tegentreffers van 20 zegt duidelijk iets over de capaciteiten die SDO in huis heeft en liet die met name in de eerste helft zien. Mede door concentratiegebrek in de verdediging verspeelde Fiks een 2-0 voorsprong. Door het benutten van de korte kansen genoot de tegenstander even van een minimale voorsprong. Daarna schoten Jan Anholts, Michelle Rozenbroek en Dominic van Welzen hun team weer in de positieve cijfers; een voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven. De tomeloze inzet van SDO en ook wel het goede afronden van de mogelijkheden dwongen Fiks om constant alert te blijven. In de eerste helft kon de thuisploeg geen moment echt in een vroeg stadium de wedstrijd naar de hand zetten. Tot een paar minuten voor rust was de stand 12-11. Vlak voor het rustsignaal gaven Michelle Rozenbroek en Roy Vreeken Fiks een iets beter perspectief (14-11). Rick Nell gaf aan dat hij zeker niet tevreden was over de momenten van concentratiegebrek in verdedigend opzicht, met name in de eerste helft en SDO de veerkracht kreeg om in resultaat te blijven geloven. In de tweede helft liet Fiks overtuigend zien waarom het hoog staat genoteerd in de hoofdklasse. Het schot was scherp en na een klein kwartier in de tweede helft was Fiks uitgelopen naar 22-14; de hoogste voorsprong. "We moeten het nog wel afmaken, want de buit is nog niet binnen", stelde Rick tijdens een time out nadat SDO driemaal op rij tegen scoorde. Fiks zou de tegenstander niet dichterbij laten komen en dit doelpuntenrijke duel met 27-21 winnen. "Belangrijke winstpunten in de tweede helft waren het langer rondspelen van de bal en doelpogingen uit te stellen tot het juiste moment. Bovendien zat het verdedigend goed in elkaar", sprak een uitermate tevreden trainer die zijn team steeds vaster in het linkerrijtje ziet staan. Mart Hortensius had met zijn 'zevenklapper' een nadrukkelijke bijdrage in de score. Roy Vreeken en Dominic van Welzen tekenden voor vijf inzetten, Jan Anholts (3), Kevin Vreeken (2), Michelle Rozenbroek, Melissa Heijne (2) en Ilse Hazekamp scoorden. Ook Fiks 2 pakte beide punten door winst op SDO 2 en blijft eveneens prestatief verbazen met een tweede plaats in de reserve overgangsklasse. "We moesten wel hard werken voor de punten", gaf trainer Rob Schoof aan. Uitslag 20-18.

Na de wedstrijd was er gelegenheid te blijven eten. Ruim 100 personen genoten van biefstuk of hamburger, bereid door restaurant Jonker of een vismenu van Visgilde Van der Meij. Het was lang gezellig.
Komende zaterdag is op de Voscuyl de ontmoeting tegen Twee Maal Zes; de nummer 7 op de ranglijst. Dit is tevens de laatste wedstrijd van de eerste helft van het veldseizoen. Begin: 15.30 uur.

Dominic van Welzen maakt 5-3. | Foto Wim van Tuijl