Jan Wolkers lijkt toe te kijken bij de symbolische overdracht van zijn archief.
Jan Wolkers lijkt toe te kijken bij de symbolische overdracht van zijn archief. Foto: Wil van Elk

Wolkers-archief verhuist naar Leiden

Cultuur

Jan Wolkers werd als mens geboren in Oegstgeest op 26 oktober 1925, maar als kunstenaar werd hij 'geboren' in Leiden. Met de beoogde verhuizing van het gigantische archief van Jan Wolkers, van Texel naar Leiden, ontstaat de toepasselijke uitspraak 'Terug naar Leiden'. Op vrijdag 19 oktober droeg zijn echtgenote Karina Wolkers de artistieke nalatenschap van de vooral in Oegstgeest bekende kunstenaar symbolisch over aan Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL).

Door Wil van Elk

Jan Wolkers overleed op 19 oktober 2007. Zijn interessante archief, meer dan tweehonderd tekeningen, zeventien beeldende werken en andere kunstwerken, verhuist volgend jaar naar Leiden. Wethouder van cultuur Yvonne van Delft heette een select gezelschap welkom in de B&W-zaal van het Leidse stadhuis. Karina Wolkers droeg symbolisch een werk uit de nalatenschap over aan Kurt De Belder, directeur van de UBL, en Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal. De Belder: "Voor eens en voor altijd thuis in Leiden. Het centrum voor beeldend werk van Jan Wolkers!". "Er zijn dingen bij die ik heb zien ontstaan. Maar het ruimt ook lekker op en ik kan gaan bedenken wat ik op kan hangen, een witte wand is een kans", zei Karina.

Museum De Lakenhal en UBL krijgen met het werk van Jan Wolkers, een van Nederlands belangrijkste en veelzijdige kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog, een unieke collectie die voor meerdere studierichtingen interessant is om te bestuderen. Kurt De Belder, bibliothecaris van de Universiteit/Directeur UBL vertelde over de verwerving hiervan, waarna Wolkersbiograaf Onno Blom aan tafel ging met Karina Wolkers, Meta Knol, Rick Honings docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de universiteit en André Bouwman hoofdconservator van de UBL. Met de nodige humor spraken de panelleden over de nalatenschap van Jan Wolkers die wordt ondergebracht bij de UBL. Ook de Lakenhal gaat erop vooruit en gaat van drie werken naar een veel grotere expositie. Het erfgoed komt niet alleen beschikbaar voor studenten en onderzoekers, maar ook voor het grote publiek. "Misschien ontdekken jullie nu of er dingen bij zijn die ik heb verzonnen in de biografie", zei Onno Blom gekscherend. Hij werkt nu aan een boek over Rembrandt.

Op wolkersinleiden.nl, de nieuwe website van Museum de Lakenhal en Universitaire Bibliotheken Leiden, is van alles te vinden over de kunstenaar Jan Wolkers, zijn werk en de verwerving hiervan, en worden de sponsors die dit allemaal mogelijk maakten bedankt. Onder andere Henri Lenferink, Monique van de Ven en Alexander Pechtold hebben hun naam verbonden aan het project. Pechtold was bij de presentatie aanwezig.

Het panel met Onno Blom, Rick Honings, Karina Wolkers, Meta Knol en André Bouwman. | Foto Wil van Elk

Uit de krant

Uit de krant