Fiks gaat weer scoren.
Fiks gaat weer scoren. Foto: Wilbert Anholts

Fiks neemt nog voor rust regie over

Sport

Korfbalvereniging Fiks heeft opnieuw een tegenstander van naam puntloos naar huis gestuurd. Dit keer Avanti, dat vorig seizoen in de zaalcompetitie korfballeague speelde en uitkwam tegen de topploegen van Nederland. De honderden toeschouwers zagen Fiks met 15-11 aan het langste einde trekken.

Na vijf wedstrijden mag de conclusie getrokken worden dat Fiks goed kan meekomen in de hoofdklasse. Met inmiddels drie overwinningen op zak staat de ploeg van Rick Nell en teamleider Nico van Welzen op een keurige vierde plaats, in het linkerrijtje. Gemakkelijk verliep het geenszins. Fiks kende een ronduit zwakke start. Waar Avanti aanvankelijk scherp en creatief aanviel, was er bij de thuisploeg weinig lijn te bespeuren. Goede communicatie ontbrak waardoor in de opbouw veel misging. Bovendien was de afvang onvoldoende. Dit verklaart de productie van een schamele drie treffers tegenover het zevental van de tegenstander uit Pijnacker na 21 minuten spelen. "Verdedigend beter sluiten en aanvallend veel meer de zijkanten gebruiken om het spel breed te houden", gaf Rick Nell tijdens de eerste time out mee. Naderhand kon de trainer triomfantelijk beamen dat in het vervolg opdrachten keurig werden uitgevoerd. De kanteling begon voor rust. Het spel van Fiks werd aanzienlijk evenwichtiger en ook het schot ging vallen. Binnen acht minuten veranderde de 3-7 achterstand in 7-7 bij rust. Jan Anholts dichtte na 5-7 door Mart Hortensius met twee inzetten het gat. Ook Ilse Hazekamp had met twee treffers haar bijdrage in de eerste helft.

Na rust hield Fiks de regie in handen. De overtuiging in het spel was helemaal terug en dit kreeg vertaling in de stand. Bij 8-7 door Dominic van Welzen, kwam Avanti voor de laatste keer langszij, maar ging Fiks daarna zichzelf belonen voor het verworven aanvallende overwicht. Daarnaast werd met enorme inzet verdedigd. De magere productie van de opponent van slechts vier treffers in de tweede helft laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Inzetten van Jan Anholts, Melissa Heijne en Michelle Rozenbroek (2) vormden de beslissende demarrage in de ontmoeting (12-8). "Uitspelen door lang aan te vallen, maar blijven bewegen en op het juiste moment kansen te pakken", verwoordde Rick tijdens een time out. Woorden die zijn team uitstekend vertaalde. Avanti kwam niet echt meer in de wedstrijd en zo pakte Fiks twee kostbare wedstrijdpunten. De arbitrage floot bij 15-11 af. Het bijzondere aan het arbitrale duo: in april leidde dit tweetal de finale om de landstitel in de Ziggo Dome, die Top Sassenheim won.

Het andere selectieteam, Fiks 2, hield met een benauwde 14-13 op het Friese Drachten de punten in huis. Trainer Rob Schoof: "We zullen kansen beter moeten afwerken om te voorkomen dat een tegenstander een grote achterstand bijna weet te overbruggen."