9 oktober: Eerste lustrum Oegstgeester Dictee | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

9 oktober: Eerste lustrum Oegstgeester Dictee

Dit jaar beleeft het Oegstgeester Dictee zijn vijfde verjaardag. De auteur van de dicteetekst is Freek Lugt, historicus en schrijver. De presentator is Drs. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Voorzitter van de jury, Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, wordt bijgestaan door Marèse Peters, Els van der Geest en Walter Oussoren (neerlandici).

Taal vindt Els van der Geest (foto) de manier om nuances in gevoelens, emoties en meningen te uiten. Bij laaggeletterden is de kennis en betekenis van woorden gering. Daardoor wordt communicatie moeilijk. De huidige middelbare schoolleerlingen worden juist geschoold in het begrijpend lezen, schrijfvaardigheid, het houden van een betoog en het helder formuleren van een mening. Walter Oussoren (foto) vindt het belang van taal cruciaal. Dit communicatiemiddel wordt verdrongen door de beeldcultuur en de verengelsing van de taal. De uitdrukkingsvaardigheid heeft te lijden onder de ontlezing die hiermee gepaard gaat. Dit veroorzaakt dat meningen niet genuanceerd onderbouwd worden. Het leidt tot het gebruik van oneliners. Die hebben vooral effect bij mensen die zelf weinig lezen.

Burgemeester Emile Jaensch reikt de prijzen uit. Het dictee wordt gehouden op 9 oktober in het Teylingen College Duinzigt, Wijttenbachweg 23 Oegstgeest, inloop vanaf 18.30 uur, start dictee om 19.30 uur.

Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar de strijd tegen de laaggeletterdheid: de VoorleesExpress. Het inschrijfgeld is: volwassenen € 20,-, scholieren en studenten € 10,-. Aanmelden kan bij de Bibliotheek Oegst­geest, de Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel De Kler. Aanmelden en betalen kan tot 6 oktober via de website: www.hetoegstgeesterdictee.nl. Daarna kan men zich daar alleen nog aanmelden. Diverse teams (3-5 personen) gaan meedoen, zoals teams van B&W, sportclubs, kaartclubs, leesclubs, straatteams. Het Oegstgeester Dictee wordt mede mogelijk gemaakt door apotheken Beker en Linnaeus, bibliotheek Oegstgeest, Boekhandel De Kler, Rijnlandse Boekhandel, BMS Netwerk Notarissen, Brakenhoff Optiek, makelaars Fick en Graal, Multicopy, Paradyne Services, Rabobank Leiden-Katwijk, tandtechnisch lab de Jong, tandartsenpraktijken van Leeuwen en Vrijheidslaan, Winford, Wine & Dine en Ortho Leiden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>