Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Betonnen zitbank geprint voor Oegstgeest aan de Rijn

Algemeen

De woonwijk in het omvangrijke bouwproject Nieuw-Rhijngeest kreeg de toepasselijke naam Oegst­geest aan de Rijn. Na een moeizame start door de bouw-crisis zijn de woningen het afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond opgetrokken. Het gaat goed in de bouw, en daar profiteert ook Oegst­geest van. Dura Vermeer vindt het leuk om iets te doen voor de bewoners in Oegstgeest aan de Rijn waar het bedrijf intensief woningen bouwt en schonk een bank van beton.

Erik van Doorn van Dura Vermeer is de initiatiefnemer van het ludieke project. "Ik wilde iets blijvends geven voor de wijk." De firma Cybe Construction kwam naar Oegst­geest met een 3D betonprinter.

Na wat kleine aanloopproblemen van de printer, waardoor de toekijkende schoolklas van Het Dok uiteindelijk terugkeerde naar school, startte wethouder Huri Sahin met een druk op de knop de betonprinter die in een constante stroom een sliert beton in een figuur uitstootte wat een bank op zijn kant werd.

Betonprinten

Later in de middag stond er een bank, klaar om op te zitten. Het is de tweede bank die Cybe op deze manier op een buitenterrein produceert. "De eerste printten we in Haarlem", vertelde Berry Hendriks, telg uit een bouwfamilie. Hij was bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling projectleider en studeerde aan de universiteit. "Het 3D betonprinten is een prima oplossing voor de wereldwijde woningbehoefte. We hebben een project in Saoedi-Arabië waar we wanden printen voor nieuwe gebouwen. Het printen gaat met vier wanden tegelijk en daarna zwaait de arm naar een volgend blok van vier wanden. Er worden daar anderhalf miljoen woningen gebouwd. Ze zijn daar veel vooruitstrevender met de inzet van robots." Hij is met zijn innovatieve bedrijf sinds 2013 actief en heeft inmiddels zestien mensen in dienst. Ze ontwikkelden zelf de robot. "Op deze manier produceren is duurzaam en bespaart ongeveer vijftigduizend euro op de bouw van een woning."

Snelheid

Tijdens het printproces moesten ze snel werken aan de afwerking, zoals met een natte spons het zitgedeelte gladstrijken, omdat het beton heel snel droogt. Al na twee uur werd de bank omlaag gehesen en staat nu op een paar betontegels op een tijdelijke plaats. De bank krijgt nog zijn definitieve plek in Oegst­geest aan de Rijn.

(Wil van Elk)

De schoolkinderen van Het Dok luisteren aandachtig naar de toespraken. Inzet toont de bank zoals hij nu staat.

Uit de krant

Uit de krant