Afbeelding
Foto: Eigen foto

Ruud en Mieke de Brabander: Vijftig jaar Oegstgeestenaar

Human Interest

26 september 1968 is de dag waarop Ruud de Brabander en Mieke van der Krogt trouwden en hun woning aan de Oude Rijnzichtweg betrokken. Vijftig actieve jaren volgden van gezin, werken, kerken en verenigingsleven. Deze maand hebben zij hun gouden huwelijksjubileum bereikt.

De officiële binding met Oegstgeest begon op 8 augustus 1968 toen ze voor de wet trouwden. Die dag kregen ze de sleutel van hun eerste eigen woning. Mieke uit Zoeterwoude en Ruud uit Hazerswoude, 2 jonge mensen van begin 20 die hun leven samen startten in de gemeente Oegstgeest.


Gezin
In de eerste jaren werden het jonge gezin verrijkt met een dochter en een zoon. Ruud werkte als timmerman bij een Leids aannemersbedrijf en Mieke bleef thuis bij de kinderen. Ze ving vaak kinderen op van andere gezinnen; het leek wel een crèche aan huis. Mieke houdt veel van kinderen en was eerder kraamverzorgster geweest. Vele baby's heeft ze geboren zien worden in de Leidse regio. Inmiddels hebben ze 6 kleinkinderen waarvan er de eerste vorige maand is getrouwd.


Werk
Ruud heeft jaren gewerkt als gemeente opzichter in de buitendienst. Vele gladde wegen zijn door hem met pekel bewerkt in de in de wintertijd. Hij en zijn collega's stonden dag en nacht klaar
om de wegen van Oegstgeest begaanbaar te houden.
In 1986 is Ruud voor zichzelf begonnen: Timmer- en onderhoudsbedrijf De Brabander was geboren. 25 jaar lang timmerde hij langs de weg met zijn groene klussenbus, wel bekend bij vele Oegstgeestenaren. Mieke deed de administratie en Ruud zorgde voor het werk. Slechts 1 keer hebben ze geadverteerd in deze krant met de slogan 'degelijk, eerlijk, vakmanschap' en de rest ging vanzelf: De mond-tot-mond reclame ging snel en de zaken gingen goed.
Toen de kinderen eenmaal naar school gingen, ging Mieke werken bij verpleeghuis Van Wijckerslooth als verzorgende en later bij de dagopvang. Zij verzorgde de dag patiënten tussen de doktersafspraken door.


Hobby's
Ruud houdt van tuinieren en heeft vele jaren de groente en aardappels voor het gezin zelf verbouwd op zijn moestuin, destijds achter het kerkhof van de RK Willibrordkerk. Later is het kerkhof uitgebreid en is de moestuin bij het kerkhof getrokken. Nog steeds is hij graag buiten in zijn tuin bezig die er dan ook picobello uitziet.
Mieke is fanatiek met bridgen en valt daarbij regelmatig in de prijzen. 'Zo blijven mijn hersens ook actief' geeft ze aan.
Zingen doen ze beiden graag: Mieke heeft bijna 40 jaar gezongen bij het RK-dameskoor en Ruud zingt nog steeds bij het gemengd koor van de RK Willibrord kerk. 1 keer per maand treden ze op in de kerkdienst en tegen de kerst wordt er extra geoefend voor het kerstconcert van het koor.
Op vakantie zitten zij ook niet stil. Zo beginnen ze de dag met zwemmen. En als er iets interessants te bezichtigen is, gaan ze daar het liefst op de fiets of lopend naar toe!


Vrijwilligerswerk
In hun actieve leven vinden Ruud en Mieke ook de tijd voor vrijwilligerswerk. Mieke is jarenlang mantelzorger geweest voor haar tante en haar moeder. Sinds kort werkt ze een dagdeel bij het VVV-kantoor in Warmond. Bij haar kun je terecht voor een kopje koffie, een sanitaire stop en toeristische informatie uit de regio. Kerkenwerk deed ze de afgelopen jaren in de vorm van diaconie, kerkbalans lopen en voorzitter van het dameskoor.
Ruud klust nog steeds graag en doet dit onder meer bij de Brug in Katwijk, een verslaafdenopvang. Ook werkt hij mee aan het vernieuwen van het Dorpscentrum aan de Lijtweg en het onderhouden van het kerkhof van de RK Willibrordkerk. Hij is betrokken bij het bouwen van gemeenschappelijke opvangruimtes in Albanië via Stichting Hulp voor Albanië. Het liefst zou hij dit laatste nog jaren blijven doen! Reizen, bouwen en zijn medemens helpen, dat doet hij graag.


Pensioen
Van het oude dorp verhuisde zij in 1983 naar de toen nieuwbouwwijk Haaswijk en nu wonen zij alweer 25 jaar in de Morsebel. Daar genieten zij van hun pensioen en van de Vrienden op de fiets gasten die ze ontvangen in hun bed & breakfast.


Feest
Het feest begon afgelopen 8 augustus toen er bij thuiskomst een bos bloemen voor de deur stond namens de gemeente Oegstgeest. "Helemaal vergeten" was de eerste reactie toen ze beseften dat het vijftig jaar geleden was dat ze officieel Oegstgeestenaar werden.
26 september staat beter in hun geheugen gegrift en deze dag zal niet ongemerkt voorbijgaan. Ze hebben familie en vrienden uitgenodigd om hun gouden huwelijksjubileum samen te vieren.
Ruud en Mieke zijn heel dankbaar dat ze gezond en actief kunnen zijn en hopen dit nog jaren te zijn.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant