Roy Vreeken in actie voor de korf. | Foto Wim van Tuijl
Roy Vreeken in actie voor de korf. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Fiks in slotfase achterhaald door geroutineerd DSC

Fiks heeft in Eindhoven geen punten weten te behalen. Het is de eerste nederlaag in de korfbal-hoofdklasse. Aan het eind stond er 20-18 voor de thuisploeg op het bord.

Het heeft er lange tijd naar uitgezien, dat debutant Fiks opnieuw voor een verrassing ging zorgen. Tegen het nog ongeslagen DSC (vorig jaar nog ereklasser) nam Fiks in scorend opzicht direct de regie in handen. De formatie van Rick Nell speelde gevarieerd en temporijk korfbal. Na de openingsgoal van Michelle Rozenbroek en de daaropvolgende gelijkmaker maakte het tweede aanvalsvak goede keuzes door de zeer scherp schietende Melissa Heyne in stelling te brengen. Zij scoorde binnen acht minuten drie keer en nam drie minuten voor rust ook de 6-9 voor haar rekening. Een zeer verrassende tussenstand overigens. Opnieuw demonstreerde Fiks mee te kunnen op dit hoge spelniveau. In deze boeiende eerste helft kwam Fiks zelfs even op 6-10 omdat ook Kevin en Roy Vreeken, Jan Anholts, Mart Hortensius en Lianne Anholts schotpogingen in treffers zagen vertaald (ruststand 7-10). Rick Nell beaamde een hardwerkend team te hebben gezien. "Helaas kon Fiks het scoringstempo niet vasthouden. Conclusie: we scoorden onvoldoende en maakten kansen niet af; mede door onvoldoende balwinst in de rebound. Dan zie je dat je in de slotfase tekort komt tegen een team met veel routine en over de veerkracht om zich terug te knokken in de wedstrijd", gaf hij als commentaar.

Tot ver in de tweede helft hield Fiks de voorsprong vast. Dominic van Welzen had daarin met zijn drie scores mede een bepalende rol. Wel begon de marge gaandeweg te slinken. Dit had effect op het aanvalsspel van Fiks dat onrustig werd en veel minder productief. DSC had het vermogen op goede momenten aan te leggen en aanvallen langer te laten duren met dus meer schotkansen. "Dit is de ervaring en koelbloedigheid die DSC heeft om als het erop aankomt een ontmoeting te keren", aldus de trainer. Negen minuten voor tijd kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong en stond deze niet meer af. Gezien de spelverhouding had Fiks zeker een gelijkspel verdiend, maar in de sport geldt nu eenmaal dat je niet altijd loon naar werken krijgt. Kevin Vreeken, Michelle Rozenbroek (ieder 2) en Lianne Anholts scoorden voor Fiks in de tweede helft.

Goed nieuws kwam vanuit Zwolle waar het andere selectieteam (Fiks 2) verrassend met 11-18 uithaalde tegen Sparta 2. Een geweldige competitiestart van het in de reserve overgangsklasse debuterende team van Rob Schoof dat na drie wedstrijden nog ongeslagen is.