Afbeelding
Het is niet voor het eerst dat er gegraven wordt naar het verleden in het voormalige tuindersgebied. Bovenstaande foto is uit 1996 en toont medewerkers van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek. Bij dat onderzoek werd onder meer een Romeins graf blootgelegd. Foto: archief/Dick Hogewoning

Graven naar vroege Katwijkse bewoners in de Zanderij

Historie

Dankzij archeologisch onderzoek is bekend, dat er minimaal veertig boerderijen bestonden in de jaren 500-900 na Chr. in nieuwbouwwijk Zanderij in Katwijk.

Nu is de Zanderij bijna volgebouwd, maar er is nog een open plek. Daarvan is bekend dat daar ook nog de resten van zo'n boerderij in de grond moeten zitten. AWN, de landelijke vereniging voor Archeologie, gaat deze resten opgraven. En iedereen mag daarbij helpen.

Iedereen (jong en oud) met interesse in archeologie, mag zich aanmelden om mee te graven. Het is niet erg als men geen ervaring heeft, er zijn genoeg AWN-begeleiders om te helpen. Deelnemers hoeven ook niets mee te nemen, alle spullen die men nodig heeft, liggen klaar. 

De publieke opgraving begint op maandag 24 september en duurt tot vrijdag 19 oktober. Per dagdeel kunnen maximaal zes personen meedoen. Men kan kiezen of men een ochtend (10.00-12.30 uur), een middag (13.00-16.00 uur) of een hele dag (10.00-16.00) mee wil doen.

Op www.katwijk.nl/opgravingzanderij staan alle beschikbare data. Er wordt voor drinken gezorgd, alleen even een eigen lunch meenemen.

Uit de krant

Uit de krant