De jonge muzikanten van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek speelden de sterren van de hemel. | Foto's Willemien Timmers
De jonge muzikanten van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek speelden de sterren van de hemel. | Foto's Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Muzikaal begin Open Monumenten & Osger Weekend - Muzikanten JSR spelen onder mega-schilderij Jan Toorop de sterren van de hemel

Cultuur

Op vrijdagavond 7 september speelden de jonge muzikanten van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek (JSR), na een openingswoordje van wethouder Matthijs Huizing, de sterren van de hemel tijdens het openingsconcert van het Open Monumenten & Osger Weekend in het Groene Kerkje.

Onder leiding van Mark Tempelaars bracht het jonge orkest onder andere werken van Franz List, Johannes Brahms, Pjotr I. Tsjaikovski en Peter G. van Anrooy ten gehore.

Boven hun hoofd hing een zeer grote kopie van het schilderij Novembermiddag van Jan Toorop uit 1889, waarop ook het Groene Kerkje te zien is.

Uit het programmaboekje: '130 jaar geleden stond schilder Jan Toorop achter zijn schildersezel en tuurde in de verte naar 'ons' Groene Kerkje. Wat hij zag, was een zeer Hollands tafereel. "Novembermiddag. Op den voorgrond wilgen, zwaar knotsig met puntig vooruitstekende takken en een plakkaat bruine herfstbladeren, goudgeel in 't zonlicht, een fjn paarsen schaduw werpend over 't goudgele land. En daarachter bij 't boerenhuis, een moestuin waarin een vrouwtje stil bezig in de nabij van een rekje waarop nat goed te drogen hangt. En in de verte de stilte van een dorpje, met zijn in 't zonlicht gloeiende briksteenen kerkje in het midden, overgaand in een fijn paars wegnevelend verschiet, dat de met gulden licht beschenen grond met de lucht verbindt" schreef de schilder en kunstkriticus H.P. Bremmer nogal bombastisch over dit schilderij. 

In 1894 hing Novembermiddag op Toorops eerste museale expositie in museum De Lakenhal. Bremmer was zeer onder de indruk van de allernieuwste schilderstijl die Toorop op het doek had toegepast: het Franse pointillisme.'
 

Het schilderij is het gehele weekend te zien.

Zaterdag 8 en zondag 9 september vindt het jaarlijkse Open Monumenten & Osger Weekend (OM&OW) plaats In Oegstgeest. Een weekend voor kunst en cultuur activiteiten op veelal monumentale locaties. 

Voor het hele programma: www.osger.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant