Shunyams recentste project: wenskaarten die als kunstwerkjes kunnen worden neergezet. | Foto W. Timmers
Shunyams recentste project: wenskaarten die als kunstwerkjes kunnen worden neergezet. | Foto W. Timmers

Shunyam maakt prachtige creaties om mensen wat vrolijker te maken

Cultuur

Indrukwekkend is haar talent, maar wellicht nog imposanter haar levenspad dat haar telkens op nieuwe plaatsen brengt, en voor nieuwe uitdagingen stelt. De Oegstgeester kunstenares Edith van Steveninck, die door het leven gaat als Shunyam, heeft nooit voor de eenvoudigste weg gekozen, maar heeft in de vruchtbare jaren die achter haar liggen veel moois gecreëerd.

In haar zevende levensjaar kwam Shunyam in de Oegstgeester Anemonenlaan wonen, in de tijd dat de Bloemenbuurt nog geheel omhuld werd door weilanden.
"Ik was er dol op om buiten te zijn: school vond ik maar niets. Ik was liever met mijn hond bezig of met de pony en ezel van een vriendinnetje van school, of doolde ik rond in de polder."
Na de Floraschool aan de Lange Voort (die later omgevormd werd tot Montessorischool en verhuisde van nabij het winkelcentrum naar een plek vlakbij LOHC), bezocht Shunyam het Louise de Coligny aan de Leidse Kagerstraat. "Ook daar wilde ik eigenlijk zo snel mogelijk vanaf. Via een shortcut, het eerder doen van staatsexamen, hoopte ik sneller van mijn middelbareschooltijd af te zijn." De Oegstgeestse kunstenares moet lachen als ze eraan terugdenkt. "De voorbereiding was niet optimaal, maar ik had er, samen met twee vrienden, alle vertrouwen in. Helaas zakte ik op één punt. Flink balen dus."

Passie

Haar school-besognes weerhielden Shunyam er echter niet van om haar grote passie te volgen: tekenen en schilderen. Ze volgde diverse academies en opleidingen. "Ik heb de creativiteit van geen vreemde. Mijn vader, die trouwens hier in Oegstgeest voorzitter van de VVD was, maakte karikaturen en tekenfilms. Ik moet nog vaak aan hem denken. Hij werkte bij Shell als ingenieur/ uitvinder op het gebied van pijpleidingen begraven, en was een groot avonturier. Je moet nagaan dat het een heel andere tijd was. Hij was soms weken zoek in Afrika…"
Van haar vader bleek Shunyam niet enkel de creatieve genen te hebben geërfd, ook de hang naar een vrij en avontuurlijk leven zat in haar.

Doorbraak

Aanvankelijk was het schilderen van portretten voor haar slechts een manier van bijverdienen naast haar zeer uiteenlopende banen als etaleuse bij V&D, assistent tonsillectomie op de KNO-afdeling bij het Diaconessenhuis, secretaresse personeelszaken bij ABN-AMRO, hoofd van het secretariaat NJCM van de Leidse rechtenfaculteit en assistent makelaar bij Proper. "Het maken van portretten vormde een therapeutische rode draad door mijn hectische en niet altijd even probleemloze leven."

De grote omslag kwam toen Shunyam op zoek ging naar haar echte drijfveren en talenten. "Ik ging me meer focussen op het schilderen. En dan niet het uitvoeren van opdrachten, maar het creëren van dát wat ik wil en kan, van binnenuit."
Met een grote portie lef vertrok Shunyam in 1990 met een aantal kleurrijke en voor die tijd opzienbarende schilderijen richting Amsterdam. "Ik wist heel goed wat ik aan het doen was", zegt Shunyam over die periode. "Met mijn werken stapte ik één van de bekendste galerieën binnen." De galeriehoudster was nogal overrompeld door Shunyams voor die tijd vernieuwende kleurgebruik, en gaf aan geen plek te hebben voor de werken. "'Ik ben met de tram', heb ik toen tegen haar gezegd. 'Mag ik ze hier even achterlaten, dan kom ik ze later weer halen.'" Haar plannetje werkte, want binnen een week waren er twee werken verkocht, en werd ze zelfs gevraagd een expositie in te richten. "Mijn werk werd met open armen ontvangen. Men kende het kleurrijke genre nog niet. De sfeer in mijn schilderijen was humoristisch en positief en gebaseerd op liefde, zon en overvloed. Hoe dan ook: van de dertig schilderijen in mijn eerste expositie waren er binnen twee weken 26 verkocht." Het leidde ertoe dat Shunyam zich in no-time kon settelen in de kunstwereld, omgang had met beroemde kunstenaars en BN-ers (voor Joop van den Ende maakte ze meerdere schilderijen voor alle musicals), en een eigen galerie kon openen in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. "Mijn leven kwam in een stroomversnelling en ik maakte prachtige dingen mee. Ik maakte kunst, schilderde en schreef kinderboeken voor Bruna zoals Arthur het varken, en verleende mijn medewerking aan allerlei grote en kleine projecten, vaak ook voor goede doelen." Tijdens de Elephantparade werd een van haar olifanten in Londen voor 25.000,- pond geveild voor dit doel. Bekend is ook een van haar portretten van Koningin Beatrix dat zelfs gebruikt werd voor een herdenkingsmunt.

Omzwervingen

Haar hang naar avontuur bracht Shunyam ondertussen over de hele wereld en gaf haar diepere inzichten in het leven. "In India bijvoorbeeld heb ik geleerd hoe je in je leven blokkades kunt doorbreken door de therapievorm 'familieopstellingen'. Daar ben ik inmiddels zelf ook in geschoold als therapeut. In India geeft ze regelmatig lezingen en workshops. Ook coach ik mensen die mij daarom vragen."
Via Enkhuizen en Terschelling kwam de kunstenares weer in Oegstgeest terecht. "Tja, ik ben toch weer teruggekomen. Ik heb hier een heel goede jeugd gehad."

Kunst en kaarten

Shunyam heeft een paar maanden geleden een expositie gehouden teruggrijpend op haar realistische manier van portretteren. "Ik was benieuwd of ik het nog kon", zegt ze lachend. "Een kunstenaar moet zichzelf blijven uitdagen!" Hiernaast blijft zij nog steeds doorgaan met haar kleurrijke, eigen en herkenbare stijl. Ze werkt grotendeels in opdracht.
In de Rijnlandse Boekhandel, en op vele andere plaatsen in Nederland, zijn nu prachtige wenskaarten van haar hand te verkrijgen, die bij allerlei gelegenheden als driedimensionale kunstwerkjes kunnen worden neergezet. "Dit is mijn nieuwste klus. Een prachtig project, genaamd Wishyouflowers, dat ik samen met Seasoncards heb neergezet. Het is een serie kaarten die de wereld van de ontvanger opvrolijken."
Inmiddels zijn Shunyam en haar geliefde hun koffers aan het pakken voor een lange reis door Azië, te beginnen in India, daarna door Vietnam, Japan, China en weer terug via Australië en Nieuw-Zeeland en Indonesië. "Heerlijk dat reizen. Ik kom altijd boordevol energie en inspiratie terug!"
De resultaten hiervan zal Oegstgeest ongetwijfeld terugzien in haar werk.
Voor meer info: www.shunyam.com, www.shunyam.nl en www.seasoncards.nl

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant