Klinkenbergerplas toch vervuild met blauwalg | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De kinderen renden nog een keer het water in. Hun moeder besloot om naar het strand te gaan. | Foto Wil van Elk
De kinderen renden nog een keer het water in. Hun moeder besloot om naar het strand te gaan. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Klinkenbergerplas toch vervuild met blauwalg

Op maandag 6 augustus vormde zich een gifgroene laag aan de rand van de Klinkenbergerplas, precies bij de zwemstrandjes.

Slechts een enkel gezin met kleine kinderen waagde zich in het water. Een moeder riep haar kinderen bij haar als ze nog een keer uitbundig het water inrennen. "Kom, we gaan naar het strand!", drong ze aan bij de kinderen die zichtbaar teleurgesteld waren. "Per 6 augustus 2018 is voor de zwemlocaties Klinkenbergerplas Noordwestoever en Westoever een negatief zwemadvies blauwalg ingesteld", aldus de Omgevingsdienst. Een eerder aangekondigde actie om waterstofperoxide in de plas te spuiten ging niet door omdat er toen geen blauwalg was aangetroffen. Het plan is om dit alsnog snel uit te voeren.

Op het Internet wordt door diverse instanties voorlichting gegeven over zwemwater en blauwalg. "Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn."

De naam roept verwarring op: "Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen."

Op Zwemwater.nl staat de waarschuwing: "Klinkenbergerplas Westoever, negatief zwemadvies door blauwalgen. Grote kans op huidirritatie en maag-/darmklachten".

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>