Een wandelknooppunt met het nummer van de paal en pijltjes naar de volgende knooppunten. | Foto: Nico Groen
Een wandelknooppunt met het nummer van de paal en pijltjes naar de volgende knooppunten. | Foto: Nico Groen Foto: Nico Groen

Veel historie langs wandelnetwerkroute

Algemeen

Wat betekenen toch die donkere paaltjes met rode pijltjes met een nummer op een gele achtergrond? Veel mensen vragen zich dit af. Er staat ook een nummer op het paaltje. Volg je de pijltjes, dan zie je even verderop eenzelfde bordje met een rode pijl op een gele achtergrond aan een lantaarnpaal, een verkeersbord of iets dergelijks.

Deze pijl wijst de vervolgrichting aan. Kijk je van dichtbij op zo'n paaltje, dan zie je de woorden Beleef de Bollenstreek en Wandelroutenetwerk. Het gaat hier om de wandelknooppuntenroute door de Duin- en Bollenstreek. Dit werkt op dezelfde manier als de fietsknooppuntenroute. Helaas staat er langs de wandelknooppuntenroute weinig informatie over de route en de omliggende knooppunten, zoals bij fietsen wel het geval is. Bij de VVV en het gemeentehuis is een gratis kaart van dit wandelnetwerk in de Duin- en Bollenstreek te verkrijgen. Op www.wandelen123.nl is een kaart met de route te bekijken en te downloaden. Ook op de websites van Bollenstreek.info en van Bollenstreek.nl vindt je veel informatie over dit wandelnetwerk van de Duin- en Bollenstreek.

Veel routes gaan langs belangrijke cultuurhistorische elementen. Digitale informatie over belangrijke cultuurhistorische elementen buiten de dorpscentra is goed te vinden op www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl. Inzoomen geeft vele punten, lijnen en vlakken. Als je op zo'n punt lijn of vlak klikt, komt er informatie beschikbaar. Als je dit tijdens het wandelen doet, kun je dus lezen wat er op cultuurhistorisch gebied te zien is. Deze digitale atlas van de Duin- en Bollenstreek is een project van het Cultuur Historisch Genootschap (CHG) Duin- en Bollenstreek en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond met medewerking van plaatselijke historische verenigingen, zoals de Vereniging Oud Lisse.

De digitale atlas is nog lang niet compleet. Zo staat er over de cultuurhistorie van de dorpskernen nog nauwelijks iets in. Ook rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten zijn vaak nog niet ingevuld. Iedereen kan aanvullingen doorgeven via een digitaal mutatieformulier, te vinden bij de handleiding van de atlas. De ingevulde en doorgestuurde mutatieformulieren worden beoordeeld door een deskundige werkgroep en vervolgens al of niet opgenomen in de atlas.

Uit de krant

Uit de krant