Afbeelding

Oegstgeestenaar in Spanje - De vrederechter

Column

De vrederechter

Een fenomeen dat we in Nederland niet (meer) kennen, zover ik weet, is de vrederechter. De man of vrouw zit in Spanje in een onaanzienlijk kantoor heeft een uitgebreide taak: hij sluit onder meer huwelijken en tekent formulieren van buitenlanders waaruit blijkt dat men nog leeft. Dat is bijvoorbeeld nodig om Nederlands pensioen of AOW te blijven ontvangen.

De vrederechter bemiddelt bij kleine conflicten waar dan geen 'echte' rechter aan te pas komt. Vaak gaat het om administratieve kwesties. Ik heb horen vertellen dat iemand een stuk grond miste. Dat kan, want de lappen woeste grond rondom een huis zijn in Spanje vaak enorm en niet altijd precies afgebakend bij de koop. Het werd aan de vrederechter voorgelegd want het kadaster kwam er niet uit. De vrederechter kwam met een salomonsoordeel: 'Uw grond houdt op daar waar de grond van uw buurman begint', zei hij tegen de klager. 
 

Hans Oudendorp


Twee weken geleden verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Uit de krant

Uit de krant