Afbeelding

Oegstgeestenaar in Spanje - Corruptie in Spanje

Column

Corruptie in Spanje
Corruptie is populair in Spanje bij de overheid. Talloze burgemeesters, gemeenteraadsleden en wethouders zijn veroordeeld en zitten hun straf uit.

Er is zelfs een stadje waar de halve gemeenteraad in de gevangenis zit. In de meeste gevallen ging het om smeergeld dat door bouwfirma's werd uitbetaald voor ondeugdelijke contracten.

De echtgenoot van de jongste dochter van koning Juan Carlos is veroordeeld tot bijna zes jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking, eerder was twintig jaar geëist. De prinses moest een flinke schadevergoeding betalen maar ze werd vrijgesproken van betrokkenheid. Haar echtgenoot zit sedert 18 juni 2018 in de gevangenis. In mei 2018 werd de Spaanse regeringspartij Partido Popular veroordeeld wegens grootschalige corruptie, de premier moest aftreden.

Er is het fantastisch verhaal van Carlos Fabra, die openbare gelden spendeerde aan een standbeeld van zichzelf. Hij vertelde dat hij viermaal de lotto had gewonnen nadat hij ondervraagd werd over het witwassen van geld. 

Hans Oudendorp


Twee weken geleden verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Uit de krant

Uit de krant