Thea Ekker - Van der Pas heeft met veel doorzettingsvermogen een prachtig boek gemaakt. | Foto Willemien Timmers
Thea Ekker - Van der Pas heeft met veel doorzettingsvermogen een prachtig boek gemaakt. | Foto Willemien Timmers

Thea Ekker - Van der Pas levert huzarenstukje met schrijven autobiografie op 90-jarige leeftijd

Cultuur

Afgelopen week verscheen het prachtige boek Zingen … nooit zonder van de Oegstgeester sopraan Thea Ekker – van der Pas, die inmiddels de leeftijd van negentig jaar heeft bereikt.

Door Willemien Timmers

Toen een kennis uit haar fysiotherapie/fitnessgroepje, Mariska Langemeyer, haar drie jaar geleden aanmoedigde om 'al die mooie verhalen over de muziek' nu toch eens op te schrijven had Thea Ekker niet kunnen vermoeden dat het nog heel wat voeten in de aarde zou hebben voordat haar prachtige muziek-biografie in de winkel zou liggen. Het tekent haar energie, doorzettingsvermogen en liefde voor de muziek dat ze doorging en het geheel deze zomer tot een goed einde bracht.

Enorm veel knipsels

Uit de enorme hoeveelheid knipsels en materiaal ('Ze bewaart werkelijk alles', moppert haar man wel eens liefkozend) stelde mevrouw Ekker, met behulp van vele anderen een prachtig tweehonderd pagina's tellend boek samen dat zeer compleet weergeeft wat zij in haar leven op muzikaal gebied heeft meegemaakt.
Bij het boek, dat in de Rijnlandse Boekhandel te verkrijgen is, treft de lezer ook een cd aan, waar 24 liederen gezongen door Thea Ekker op staan. Bijzonder is dat de cd opent met een opname van haar als klein meisje, waarop te horen is hoe ze 'Mijn popje, mijn zus' zingt. De oorspronkelijke versie werd opgenomen op een glasplaat: een unieke herinnering.

Conservatorium

In haar gezellige huiskamer aan de Oegstgeester Lange Voort, haalt Thea Ekker, samen met haar man Hans met wie ze al 68 jaar getrouwd is, herinneringen op aan haar muzikale leven.

Thea Ekker groeide op als dochter van pianist en conservatoriumdocent Theo van der Pas. Vanaf haar jonge jaren waren haar dagen met muziek gevuld. "Mijn broer en ik speelden in diverse kinderoperettes, en traden op in de Haagse Schouwburg, soms begeleid door mijn vader", herinnert zij zich. Na de HBS b doet zich voor haar de kans voor om alle theorievakken op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te volgen en succesvol af te ronden. Na haar huwelijk en verhuizing naar Deventer moedigde een vriend die haar hoorde zingen, haar aan om weer naar het conservatorium te gaan. En zo geschiedde. Thea Ekker volgde onder andere de operaklas en de oratoriumklas.
Daarna volgde een leven vol concerten. Zo trad ze met haar vader op in Parijs, maakte een tournee door Indonesië en gaf, onder andere als lid van het Nederlands Solisten Ensemble, optredens door heel het land. Als 'leuk-betaald' uitstapje speelde ze een non, in de musical 'The sound of music'. "Voor 25 gulden per avond!"
Een greep uit de plakboeken laat zien hoe vol haar leven geweest is. "Toch hebben mijn kinderen, Jacqueline, Mark en Hans, daar geen last van gehad. Toen zij tieners waren, ben ik les gaan geven op het Bonaventuracollege in Leiden. Daar heb ik erg van genoten. Omdat mijn kinderen in dezelfde leeftijd waren, had ik geen moeite met orde houden, en heb ik met de leerlingen veel leuke dingen ondernomen."

Het lied bleef

In mei 1983 gaf Thea Ekker – Van der Pas haar officiële afscheidsconcert als professioneel zangeres, omdat ze te veel last van haar benen had om nog hele avonden te kunnen staan.
Ze bleef evenwel veel zangles geven (zo was Maarten Biesheuvel één van haar leerlingen), koren begeleiden (zoals Gemengd God en Pas Par Tutti) en uitvoeringen geven.
Veel energie stak zij ook in de in 1961 opgerichte Vereniging Vrienden van het Lied, die streeft naar verbreiding van de liedkunst onder vakmusici, componisten, amateurs en het publiek. De vereniging biedt door het land zo'n zestig goed verzorgde liederenrecitals aan bijvoorbeeld in grote woonhuizen, kerkjes of intieme concertpodia. Thea Ekker was bestuurslid en lid van de Artistieke Commissie, en stelde meer dan veertig jaar lang haar huis open voor liedrecitals. 'De motor van de vereniging' werd zij genoemd.
"Ik kan nog steeds genieten van zingen. Met veel plezier denk ik terug aan de jaren zeventig toen ik veel optredens deed, heerlijk."
In de huiskamer aan de Lange Voort, waar ook veel zelfgeschilderde kunstwerken van mevrouw Ekker hangen, is het evenwel stil. "Nee, ik heb geen muziek aan staan. Als die aan staat móet ik er naar luisteren, en dat stoort mijn gedachtegang", zegt ze lachend.

Thea Ekker - Van der Pas heeft een huzarenstukje geleverd door op hoge leeftijd zo'n prachtig complete en rijk geïllustreerde autobiografie samen te stellen. Een heerlijk boek voor liefhebbers van muziek, en anderen die van historie houden.

Thea met haar vader Theo van der Pas. Concert Parijs 1967

Uit de krant

Uit de krant