De polder bij Poelgeest kwam voor een groot deel droog te staan. Vrijdag 13 juli werd het waterpeil weer opgehoogd. | Foto Brigit den Andel
De polder bij Poelgeest kwam voor een groot deel droog te staan. Vrijdag 13 juli werd het waterpeil weer opgehoogd. | Foto Brigit den Andel Foto: Brigit den Andel

De aarde snakt naar regen

Algemeen

2018 zal de boeken in gaan als een uitzonderlijk droog jaar. Het behoort volgens meteoroloog Raymond Klaassen (op NRC.nl) tot de vijf procent droogste jaren ooit gemeten. Ook de komende week zal er geen regen van betekenis vallen. Volgens kenners zal 2018 met de huidige verwachting nog droger worden dan in het recordjaar 1976.

Ook Oegstgeest verlangt naar wat hemelwater. In de polders bij Poelgeest was afgelopen week een groot deel van het ondiepe water verdampt, hetgeen spectaculaire beelden opleverde.

Watervogels vonden evenwel hun weg, want er waren nog rest-poelen. Boswachter Maarten Laming van Het Zuid-Hollands Landschap. "Wij kunnen als organisatie niets aan het waterpeil doen, maar weten dat de dieren hun plekje wel weer vinden in de polder. Onze enige zorg is dat als het water te laag gaat staan, het teveel gaat opwarmen, en de kans op botulisme toeneemt. Als het niet regent, is er ook geen circulatie in de polder."

Vanaf vrijdag 15 juli liet het hoogheemraadschap weer water in de polder lopen zodat alle watervogels, onder andere lepelaars, weer met hun poten in het water stonden.

Verder zakken

Overigens had het water in de 'Polders Poelgeest' nog verder mogen zakken volgens de afspraken die het Hoogheemraadschap van Rijnland met het Zuid-Hollands Landschap heeft. "Het peil stond nu op -1,35, en het had nog tot -1.40 meter mogen zakken", laat woordvoerder Gerbrant Corbee van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten. "We laten niet zomaar water in een polder lopen, omdat we zo min mogelijk gebiedsvreemd water willen binnenlaten." Of deze situatie zich deze zomer nog een keer zal voordoen, is niet te zeggen volgens Corbee. "Dit droogvallen van de polder hebben we nog niet eerder meegemaakt. De droogte zorgde voor een uitzonderlijke situatie."

Dode eenden

Vlak naast de polder, in de sloten van de Martinus Houttuynhof, werden eind vorige week meer dan twintig dode vogels uit het zuurstofarme water gehaald. Ook is er een zestal zieke vogels overgebracht naar de Eendenkooi in Warmond, zo meldt Unity.nu.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland laat nu onderzoeken wat de precieze oorzaak is van de dood van de dieren. Mogelijk is er sprake van botulisme. Zondag 15 juli zijn deze sloten, met behulp van de brandweer, bijgevuld met vers en iets koeler water.
"Zolang we de doodsoorzaak van de eenden niet weten, zullen we het water niet gaan rondpompen, om te voorkomen dat eventuele virussen zich verspreiden", aldus Corbee. (WT)

| Foto Pythia Nieuwkerk
| Foto Willem Jan Tadema
| Foto Marleen Koole

Uit de krant

Uit de krant