Het vogelasiel is gevestigd aan de Haarlemmerstraatweg. | Archieffoto Wil van Elk
Het vogelasiel is gevestigd aan de Haarlemmerstraatweg. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Dierenambulance-Vogelasiel zoekt extra vrijwilligers

Algemeen

"De drukke periode staat weer voor de deur", zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden, van de Leidse Regionale Dierenambulance-Vogelasiel.

"Dat betekent extra werk met het ophalen en verzorgen van dieren. Niet alleen van jonge vogels, die door een kat zijn aangevallen, of uit het nest zijn gevallen en door de ouders dan niet meer kunnen worden verzorgd, maar ook van honden en katten, die de lente in hun bol hebben en minder goed opletten bij het oversteken van wegen. Daarom doen we ieder jaar een beroep op extra vrijwilligers. Omdat we de drukke periode aan zien komen doen we die oproep ruim op tijd, via Facebook en onze website en dergelijke, maar het resultaat is tot nu toe beperkt. Ook hebben helaas enkele van onze vrijwilligers, die jarenlang actief zijn geweest, om verschillende redenen het werk moeten beëindigen. We moeten daardoor een extra beroep doen op de aanwezige vrijwilligers, maar daarmee krijgen we alle gaten helaas niet gevuld. Vandaar deze dringende oproep voor nieuwe vrijwilligers. Het gaat om verschillende werkzaamheden. Van het bemensen van de telefooncentrale, het rijden op de ambulance, tot het verzorgen van de vogels en andere dieren dan huisdieren aan toe."

De dierenasiels nemen alleen huisdieren op, maar vangen soms ook reptielen, krijgen jonge haasjes, egels en andere wilde dieren die worden aangeboden op. "Die geven wij de eerste verzorging tot we ze door kunnen brengen naar gespecialiseerde asielen, of ze weer los kunnen laten in de vrije natuur."

Verschillende vrijwilligers gevraagd

"Naast chauffeurs hebben we ook bijrijders nodig, want in je eentje kun je een gewond dier dat probeert weg te vluchten meestal niet vangen. Daar heb je hulp bij nodig. De vrijwilligers moeten tegen een stootje kunnen, want een aangereden hond of kat van straat opnemen is geen lolletje en bij een gewonde vogel constateren dat hij naar een dierenarts moet, die moet beoordelen of hij het zal halen, omdat hij te zwaar gewond is, is ook geen pretje. Ook moeten de hokken van de vogels dagelijks, soms meerdere keren worden verschoond en ook dat moeten vrijwilligers zich goed realiseren. Het voeren van de vele jonge vogels is intensief en tijdrovend werk, maar heel bevredigend. Onze groep vrijwilligers bestaat uit zeer verschillende personen uit alle lagen van de bevolking en ook dat maakt het werk bij ons heel boeiend".

De Dierenambulance is gevestigd in de Robijnhof in Leiden en het Vogelasiel dicht bij het Groene Kerkje aan de Haarlemmerstraatweg 12 in Oegstgeest.


Geïnteresseerden kunnen voor de dierenambulance contact opnemen met coördinator Yvonne Hijman, (071) 5174141 en voor het vogelasiel met coördinator Carla van Steenbergen (071) 5172488, of kijk op www.dierenambulanceleiden.nl.

Uit de krant

Uit de krant