Afbeelding

Koninklijke Onderscheiding voor professor P.T. de Zeeuw

Human Interest

Maandag 14 mei heeft Oegstgeestenaar Professor P.T. de Zeeuw een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

Professor De Zeeuw is tijdens het jaarlijkse nationale astronomen congres in Groningen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de Onderscheiding uit handen van de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten.

Professor De Zeeuw studeerde Sterrenkunde aan de universiteit van Leiden en promoveerde daar cum laude. Daarna (in 1984) vervolgde hij zijn loopbaan bij Princeton als lid van het Institute for Advances Study en als Senior Research Fellow aan het California Institute of Technology, beide gerenommeerde onderzoeksinstituten met een streng toelatingsbeleid. In 1990 keerde hij terug naar de universiteit Leiden waar hij onder andere de grondlegger werd van de Nationale onderzoeksschool NOVA, een samenwerkingsverband van de astronomische instituten van de Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit, de Universiteit Leiden en die van Groningen. Zijn onderzoeksgebied ligt vooral op het terrein van dynamica van melkwegstelsels. Zijn werk heeft meerder malen geleid tot belangrijke doorbraken in de astronomie. Zijn fundamentele, analytisch sterke en innovatieve bijdragen hebben geleid tot een radicale herbeoordeling van onze kijk op sterrenstelsel en hun rol in het universum. Hij wordt internationaal gezien als een zeer gezaghebbend astronoom. Met de oprichting van de nationale top- onderzoeksschool NOVA heeft hij de Nederlandse sterrenkunde op mondiaal niveau gebracht.

Ook is professor De Zeeuw nog een aantal jaren wetenschappelijk directeur van het Instituut Sterrenkunde van de Universiteit Leiden geweest en heeft hij het, door zijn vakkundig optreden tijdens het voorbereidingsproces, mogelijk gemaakt om een grote supertelescoop te laten bouwen (European Extremely Large Telescope) met instemming van alle ESO- leden. Hij heeft er mede voor gezorgd dat Europa in de wereld nu koploper is in astronomisch onderzoek.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant