Afbeelding
Foto: VLAM

Fotowedstrijd 'Maak de mooiste bijenfoto'

Algemeen

Regio • Voor het derde jaar op rij organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd. Van 10 mei tot 10 juni kunnen deelnemers weer hun mooiste foto's insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap.

De bij staat meer in de belangstelling dan ooit: een alarmerende studie over de achteruitgang van insecten, nationale initiatieven om hier wat aan te doen zoals de Nationale Bijenstrategie en Nederland Zoemt en een succesvol verlopen Nationale Bijentelling. Ook in onze regio bouwt Groene Cirkel Bijenlandschap gestaag verder aan het netwerk van bloemrijke bermen, erven, tuinen, parken, bedrijventerreinen, en recreatie- en natuurgebieden. Dit doen ze samen met boeren, burgers, overheden, wetenschap, het bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties. Ze zorgen er zo voor dat de bijen de beschikking krijgen over een groter leefgebied en minder kwetsbaar worden. Dit levert ook nog eens een mooi, kleurrijk landschap op. 

Insturen

Meedoen met de fotowedstrijd? Ga dan naar www.bijenlandschap.nl. Op de website kunnen deelnemers digitale foto uploaden of hun stem uitbrengen. Dit keer zijn er zowel een publieksprijs als een juryprijs. Voor de publieksprijs worden de nummers 1 en 2 gekozen op basis van het aantal stemmen op de website, voor de juryprijs worden de nummers 1 en 2 geselecteerd door een jury.

Prijsuitreiking

De uitslag wordt bekend gemaakt in de week van 11 juni. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke Bentwoudbuitendag op 17 juni. De winnaars ontvangen hiervoor uiteraard een uitnodiging. Het Bentwoud in de buurt van Zoetermeer vormt een belangrijke schakel  in het bijenlandschap, vanwege de bijzondere soorten die hier (kunnen gaan) voorkomen. Wie meedoet aan de fotowedstrijd stelt de foto's beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Groene Cirkel Bijenlandschap. Voor de makers van de winnende foto's zijn prijzen beschikbaar.

Tip voor de fotograaf: een zweefvlieg is geen bij

Nog even een tip voor de fotografen: sommige zweefvliegen lijken precies op bijen. Je kunt het verschil goed zien aan de antennes: zweefvliegen hebben kleine knotsjes als antennes, bijen hebben lange antennes. En wespen hebben wespentailles. Foto's van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling.

Uit de krant

Uit de krant