De heere Schouten uit 1908, het fraai gerestaureerde salonbootje dat vaart op ’t  Joppe. | Foto: pr.
De heere Schouten uit 1908, het fraai gerestaureerde salonbootje dat vaart op ’t Joppe. | Foto: pr. Foto: pr.

De heere Schouten weer in de vaart

Algemeen

Warmond • Voetveer De heere Schouten is vanaf zaterdag 5 mei weer in de vaart om de eerste kuikentjes van de Kaag gade te slaan. Dat is bijna vijf weken later dan gepland, omdat de restauratie van het berghout en onderliggend scheepsstaal meer tijd heeft gevergd dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Veel vogels bouwen hun nest in de polders rond 't Joppe. Tientallen soorten ganzen, kieviten, scholeksters, grutto's en een enkele tureluur zien de Zwanburgerpolder, het eiland Koudenhoorn en de Tengnagel bij de Leidse Merenwijk als een ideale broedplaats en de eerste kuikens zijn al uit het ei.

Mensen kunnen op het prachtig gerestaureerde salonbootje uit het begin van de vorige eeuw instappen in Warmond bij de hoofdsteiger op het recreatie-eiland Koudenhoorn, te bereiken via Gemeentehaven aan de Jan Steenlaan bij het VVV-kantoor. Voor twee euro per persoon worden bezoekers dan twee keer overgezet: van Koudenhoorn naar de Zwanburgerpolder en na een wandeling over de dijk van de polder vervolgens naar het schiereiland Tengnagel bij de Leidse Merenwijjk.

Het door vrijwilligers bediende voetveer doet altijd de Zwanburgerpolder aan, waar je ook in dit broedseizoen over de dijk mag wandelen. In deze polder zijn de meeste nesten gemarkeerd en veel schippers kunnen over de broedende vogels en de ganzenfamilies vertellen.

Het voetveer vaart elke vrijdag, zaterdag, zondag tussen 10.00 en 16.30 uur. Vanaf mei wordt ook op woensdag gevaren. Voor meer informatie: www.zwanburgerroute.nl.

Uit de krant

Uit de krant