Afbeelding

Organisaties vragen aandacht voor stadsecologie in de regio

Algemeen

Bomenbond Rijnland vraagt samen met een groot aantal andere regionale natuurorganisaties middels een brief de aandacht van de formatterende partijen in de diverse gemeenten.

"Leiden en naaste buren Leiderdorp en Oegstgeest staan komende jaren voor een aantal grootschalige aanleg- en bouwopdrachten. Bijna zonder uitzondering hebben deze plannen grote gevolgen voor belangrijke ecologische waarden in en om de betrokken kavels, vaak tot over de stadsgrenzen heen. Die ecologische waarden zijn weer van belang voor de doelstellingen van onze organisaties. Wij vinden het dan ook van belang dat een agenda rondom stadsecologie wordt opgezet," aldus de Bomenbond.
"Op beleidsniveau kennen de drie gemeentes nota's over 'hun' Ecologische Hoofdstructuur. Deze nota's zijn echter op macroniveau geschreven. Zij verdienen een meer gedetailleerde uitwerking naar concrete gebieden, ook over gemeentegrenzen heen en waar mogelijk met een vertaling naar de wijdere regio."
De organisaties bepleiten dat, bij voorkeur in regionaal verband, wordt gewerkt aan het versterken en vasthouden van ecologische kennis binnen de ambtelijke organisaties. "Wij geven in overweging om dat te doen door de aanstelling van stadsecologen. Een vast dienstverband in plaats van externe inhuur voorkomt dat deze kennis weer wegvloeit. Door onderling samen te werken kunnen de drie gemeentes de kosten delen."

Inmiddels zijn er 22 organisaties (wetenschap, adviesraden, belangenorganisaties, vrienden van drie grote parken, milieu- en natuurclubs) die er middels de brief op wijzen 'dat de wil tot bouwen groeit maar dat daardoor de natuur steeds verder wordt teruggedrongen'.

Naast de bomenbond tekenden onder andere Peter van Helsdingen, voorzitter Adviescommissie Groen en Natuur Oegstgeest, en Huub Frencken, voorzitter Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout de brief.

Uit de krant

Uit de krant