Mark Cremers. | Foto Willemien Timmers
Mark Cremers. | Foto Willemien Timmers

Voorzitter Mark Cremers neemt afscheid van het PVOO-bestuur - 'Economische voorspoed is geen toeval'

Algemeen

Tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest nam Mark Cremers op donderdag 5 april na zeven jaar afscheid van het bestuur. Ook bestuurslid belangenbehartiging Tycho Vos nam afscheid. De heren werden opgevolgd door Paul Jansen en Marlene Simoons.

"De tijd is voorbijgevlogen", erkent hij eerder die dag in een gezellige Oegstgeester lunchroom. "Ik kijk met een goed gevoel terug. Er zijn goede dingen gebeurd. Het was een eer dat ik voorzitter mocht zijn van dit platform. De ondernemers zélf maken de club zo gezellig als hij nu is, dat is van het begin af aan zo geweest."

Cremers is blij dat het PVOO een stabiel aantal leden kent. "We bestaan dit jaar vijftien jaar, en nog steeds hebben we ruim tweehonderd leden. Dat is behoorlijk veel als je het, in verhouding natuurlijk, vergelijkt met de ondernemersverenigingen in de gemeentes om ons heen. Mooi dat we kennelijk in deze behoefte kunnen voorzien."

Speerpunten

Bij zijn aantreden in 2014, toen hij Henk Visser opvolgde, had Mark Cremers drie speerpunten waar hij mee aan de slag wilde gaan. "Ik wil de focussen op netwerken, op informatievoorziening en op belangenbehartiging."
Terugkijkend vertelt hij dat het eerste punt een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. "Waar we elkaar eerst vooral op de 'Op weg naar huis-borrels' troffen, is de focus nu ook meer op de regio en op doelgroepen gaan liggen. Doordat we in de regio zijn gaan samenwerken zijn evenementen als de Ondernemersdag071, de Startersdagen en de ZZP-events ontstaan. Op die manier zijn we ons als platform echt naar buiten toe gaan richten."


Ook in de traditionele borrels zijn er verschillen met zeven jaar geleden. "We ontmoetten elkaar telkens op één plek, terwijl we nu vaak bij de leden in hun bedrijf uitgenodigd worden. Door dit 'rondreizende circus' zijn de borrels steeds anders, en merk je dat de ondernemers elkaar, en elkaars werk meer zijn gaan waarderen. Hierbij zie je dat ook het tweede onderwerp waarop ik heb geprobeerd te focussen, informatievoorziening, een mooie plek krijgt. Door meer van elkaars bedrijf te zien en te horen, krijg je een positieve vorm van kruisbestuiving."
Ook heeft het bestuur van het PVOO de afgelopen jaren zijn best gedaan de belangen van de leden zo goed mogelijk te behartigen. "Ik ben er erg blij mee dat de ontwikkeling van bedrijventerrein 'De Boeg' afgelopen jaar is begonnen. Het zaadje daarvoor hebben wij als PVOO geplant met de enquête die we hebben gehouden naar de behoefte aan dit terrein."

Leden

Dat het ledenaantal stabiel is, doet Cremers deugd. Toch hoopt hij dat nog meer ondernemers, ook winkeliers, zich gaan aansluiten bij het PVOO. "De kracht van een club als de onze zit hem in de collectiviteit. Dat het nu economisch zo goed gaat in de regio, is geen toeval. Veel partijen hebben daar samen heel hard aan gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk opzetten van het Expatcenter en ondernemerscentrum Hubspot. Dat soort dingen zijn cruciaal om aantrekkelijk te zijn als regio."


Cremers is ervan overtuigt dat het nut heeft om als Oegstgeester ondernemersvereniging overal je gezicht te laten zien, en de lijntjes kort te houden met anderen in de regio. "Dat heeft zeker zijn uitwerking. Dat is positief voor iedereen. Dus ook al wil je als ondernemer zelf niet netwerken, is het minste wat je kunt doen lid worden van het PVOO!"

Blij

Al terugkijkend noemt de scheidend voorzitter nog een aantal gebeurtenissen uit de afgelopen jaren op waar hij blij mee is. "Ik ben erg blij dat het lokale ondernemersfonds er niet is gekomen. Dat werkt niet in Oegstgeest. Het inzamelen van het geld via de OZB is heel makkelijk, maar bepalen waar je het vervolgens aan uitgeeft is heel complex. Mooi dat dat niet zo gelopen is; het was niet efficiënt en effectief geweest."


Als alternatief van het fonds is Cremers erg blij met de oprichting van Dorpsmarketing Oegstgeest, waar het PVOO zeker ook een rol in heeft gehad. "Het is absoluut van belang dat we gezamenlijk Oegstgeest in de etalage zetten. Naar mijn idee zou het het mooist zijn als dorpsmarketing in de toekomst betaald zou worden van de helft van de inkomsten van de toeristenbelasting. Gaan die inkomsten omhoog, dan kun je meer doen. Gaan ze naar beneden, dan zul je plannen moeten maken om meer mensen naar je dorp te trekken. Hiermee haal je het ook uit de politieke arena." Hij gelooft dat dorpsmarketing niet alleen naar buiten toe werkt, maar ook onderling verbindend werkt. "Hoe leuk is het om een Wolkerswandeling te maken, andere schrijvers-hotspots te bezoeken en dan ergens in het dorp een goede kop koffie te drinken?"

Vertrouwen

Na zeven jaar actief bij het PVOO betrokken te zijn geweest, komen er nieuwe tijden voor de financieel adviseur, die vaak betrokken is bij overnames en fusies. "Natuurlijk blijf ik lid van het PVOO, en ook blijf ik nog even aan als bestuurslid van Dorpsmarketing Oegstgeest. Het waren mooie, intensieve jaren. Als ik ergens mijn schouders onder zet, doe ik dat niet half, maar wil ik dat we als besturend team overal bij betrokken zijn."
"Nu is een logisch moment om te gaan, zo na de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in de regio is men bezig met het samenstellen van nieuwe agenda's. Ik ben blij dat er goede opvolging is en geef het stokje vol vertrouwen over aan Paul Jansen."


Mark Cremers nam samen met bestuurslid belangenbehartiging Tycho Vos afscheid. "Hij heeft ook heel hard gewerkt, maar het is goed dat we afscheid nemen. Om de dynamiek in een vereniging te houden, moet het bestuur vernieuwen."

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant