Voo-voorzitter Rianne Meester spreekt de vergadering toe.  | Foto Theo Wand
Voo-voorzitter Rianne Meester spreekt de vergadering toe. | Foto Theo Wand Foto: Theo Wand

VOO-ALV en lezing 'Het geheim van het hofje' in het Dorpscentrum

Historie

Op woensdag 28 maart heeft de Vereniging Oud Oegstgeest haar zeer goed bezochte jaarvergadering gehouden in het Dorpscentrum.

De vergadering werd gevolgd door een lezing door Willemijn Wilms Floet getiteld "Het geheim van het hofje". De spreekster is als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Aan de hand van prachtige foto's tekeningen, maar ook van maatschappelijke overwegingen schetste zij een beeld van het verleden en heden van het hofje in de vooral Hollandse stad.

Open

Het verschijnsel hofje omspant een periode die loopt van 1395 (Hofje de Bakenesserkamer in Haarlem) tot 2007 (Johan Enschedéhofje ook in Haarlem), dus meer dan zes eeuwen wisselwerking tussen het hofje en de stad.

Speciaal voor haar gehoor in Oegstgeest besteedde ze extra aandacht aan de hofjes in Leiden. Velen onder het gehoor bekenden niet te weten dat een hofje best wel betreden mag worden, mits je je maar als gast gedraagt. In Leiden staat de poort naar een hofje meestal open en kun je rustig binnen kijken. In Amsterdam, met zijn grote-stad-problemen, zit de toegang tot een hofje meestal op slot.

Boek

In haar boek "Het hofje, Bouwsteen van de Hollandse stad, 1400 – 2000" geeft zij een volledig overzicht van alle verdwenen en nog bestaande hofjes in acht oude Hollandse steden, geïllustreerd met prachtige foto's, plattegronden en stedebouwkundige beschouwingen. Het boek is een beetje groot en zwaar om op een wandeling mee te sjouwen, maar in ieder geval voor Leiden bestaat er ook een klein zakboekje met beschrijving van een Leidse Hofjeswandeling.

Uit de krant

Uit de krant