De harde wind plaagde de wethouders bij het onthullen van het bouwbord. | Foto Wil van Elk
De harde wind plaagde de wethouders bij het onthullen van het bouwbord. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Start bouw Oude Rijn-brug 'De Navigator'

Algemeen

Wethouder Jan Nieuwehuis moest er een flink stuk voor omrijden. Zijn collega-wethouder uit Katwijk, Klaas Jan van der Bent, sprak van een lange aanloop in het voortraject. Beide wethouders onthulden donderdag 8 maart het bouwbord aan de kant van Valkenburg als teken dat de bouw van start gaat. "In november wordt hij in gebruik genomen."

De architect zei gekscherend "het ontwerp is klaar". Hij vertelde hoe het ontwerp van 'De Navigator' tot stand kwam en hij de prijsvraag won. De brug zelf wordt bij een bedrijf in Friesland gebouwd. "Er komt nog een persmomentje om tijdens de bouw de brug in aanbouw te bewonderen", vertelde de bouwer. De taluds aan beide kanten van de Oud-Rijn liggen er al. Met de aftrap wordt begonnen met het aanbrengen van de steunpunten.

Oplevering

Dick Stekelenburg, projectleider van de wijk 't Duyfrak en verantwoordelijk namens Katwijk voor het project, vertelde: "De brug verbindt mooi de twee wijken met elkaar. Kinderen hoeven straks niet meer om te rijden naar school en bewoners uit Oegstgeest kunnen straks komen winkelen in Valkenburg." De oplevering van de brug is in november en wordt onderdeel van fietsroutes die in de regio kunnen worden gereden.

Draaibrug

De beweegbare fiets- en voetgangersbrug komt op een lastig punt, precies in een bocht. Zo vlak bij de zee kan door de wind een ophaalbrug niet worden toegepast, dus is gekozen voor een horizontaal draaiende brug. Een fraai contragewicht van beton met een stalen punt torent er straks fraai bovenuit. Het is nog een uitdaging om de brug na de zomer vanuit Friesland ter plaatse te krijgen.

Applaus

De Provincie Zuid-Holland betaalt het project dat beide gemeentes samen ontwikkelen. Op het bouwbord staan alle deelnemende bedrijven vermeld. De wethouders hadden overigens nog een beste klus aan het onthullen door de harde wind die het zeildoek hard onder handen nam. In een regen van confetti is het met een beetje hulp toch gelukt. Een fraaie afbeelding van de te bouwen brug siert het bord. Het ontwerp viel in de smaak bij de genodigden die luid applaudisseerden bij de onthulling.

Door Wil van Elk

Uit de krant

Uit de krant