Burgemeester Emile Jaensch feliciteert mevrouw Keijzer met haar 107e verjaardag. Zij is met haar leeftijd de oudste inwoner van de regio. | Foto Henk Keijzer
Burgemeester Emile Jaensch feliciteert mevrouw Keijzer met haar 107e verjaardag. Zij is met haar leeftijd de oudste inwoner van de regio. | Foto Henk Keijzer Foto: Henk Keijzer

Hennie Keijzer-van der Heiden 107 jaar: Oudste inwoner regio 071 en Teylingen

Human Interest

Op zaterdag 24 februari bereikt Hennie Keijzer-van der Heiden de leeftijd van 107 jaar. Daarom kwam burgemeester Emile Jaensch haar op vrijdag 23 februari in Verpleeghuis Van Wijckerslooth namens het gemeentebestuur van harte feliciteren.

Dergelijke leeftijden zijn uitzonderlijk. Een navraagronde leerde dat Oegstgeest met mevrouw Keijzer op dit moment de oudste inwoner van de regio huisvest.

Alleen de oudste inwoner van de gemeente Leiden volgt haar op de hielen. Zij is een paar dagen later 107 geworden. Dus: geen enkele inwoner van Leiden, maar ook niemand van de rest van de 071-regio, alsmede buurgemeente Teylingen is ouder dan Hennie Keijzer. Noordwijk, Katwijk, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Kaag en Braassem vallen hieronder. We praten over de oudste van 361.739 inwoners.

Hennie Keijzer is geboren in Oostendorp, vlakbij Elburg, en maakte deel uit van een gezin met tien kinderen. Ze is 65 jaar gehuwd geweest met Wim Keijzer. Hij overleed op 91-jarige leeftijd. Het echtpaar kreeg vijf kinderen. Inmiddels zijn er elf klein- en 24 achterkleinkinderen. Ze heeft tot op 103-jarige leeftijd zelfstandig kunnen wonen in Sassenheim. "Ik speelde zelfs nog verstoppertje met achterkleinkinderen", onderstreept ze haar vitaliteit. Een val met een ongelukkige breuk aan de heup tot gevolg maakte een einde aan zelfstandig wonen. Hennie verhuisde naar Wijckerslooth, waar ze nu inmiddels vier jaar onder de pannen is. De nieuwe woonomgeving bevalt haar goed. Ze is niet bij de pakken neer gaan zitten en is volop gaan meedoen met activiteiten die binnen Wijckerslooth worden georganiseerd. "Ik doe mee aan bloemschikken, zing mee in de zanggroep van het huis en op zondag word ik naar de kerkdienst gereden", vertelt ze. "Ja, ik lees ook dagelijks de krant, want ik wil wel op de hoogte blijven van wat er zoal in het land en de wereld gebeurt", geeft ze aan. Haar mentale veerkracht blijkt uit haar vermogen om uitstekend te anticiperen op alle mogelijkheden die zij in haar huidige situatie nog wel heeft. Hennie rijdt zelfs, als het weer het toelaat, met behulp van een fietsmaatje door Oegstgeest op de duofiets.


Bloemen

Burgemeester Emile Jaensch kwam op vrijdag 23 februari naar Van Wijckerslooth om namens de gemeente Oegstgeest Hennie Keijzer te feliciteren en een bos bloemen te overhandigen. "Wat een stevige handdruk geeft u", uitte hij verrast toen hij haar feliciteerde. Hij complimenteerde haar levenslust die blijkt uit meedoen aan bovengenoemde activiteiten en het dagelijks volgen van het nieuws in het Leidsch Dagblad. "Geboren in 1911; wat heeft u veel meegemaakt in de wereldgeschiedenis, onder andere beide wereldoorlogen." Onder genot van koffie met taart, waarop de leeftijd was aangebracht, sprak hij verder met haar. "Wat zullen we zeggen; tot volgend jaar?", sprak hij tot slot.

(Wim van Tuijl)


 

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant