Afbeelding
Foto: PR

Op weg naar de verkiezingen: Lijsttrekkers over duurzaamheid

Algemeen

D66

D66 kijkt vooruit met duurzaamheid hoog in het vaandel. We zien hiermee kansen om Oegstgeest aantrekkelijker te maken.

Kansen voor mensen om hun eigen energie op te wekken, voor een schoon Oegstgeest waar het gezond en prettig wonen is en voor innovatieve ondernemers die zich in zetten voor duurzaamheid.

D66 zet in op groen in het dorp, groen ondernemerschap, klimaatbestendig bouwen en stoppen met het aansluiten van woningen op gas. We willen dat Oegstgeest een voortrekkersrol neemt in de regio om de afgesproken energiebesparing te realiseren.

De gemeente moet zorgen voor verbinding tussen initiatieven van inwoners, ondernemers en de regio. De coördinatie op duurzaamheid en het Platform Duurzaam Dorp zijn ook door onze inzet een goede stap. Nu is het moment om door te pakken!

Elfred Bus


VVD

Oegstgeest behoort tot de top 10 meest duurzame gemeente. Daar kunnen we ontzettend trots op zijn.

De VVD zet zich in om lokaal en regionaal te komen tot een goede energietransitie. De grootste milieuwinst pakken we door een slimmer afvalbeleid. Minder afval en een betere afvalscheiding. De oppositie(D66, Pro, Lokaal) en HvO hebben recent in meerderheid voor een peperduur afvalinzamelsysteem gekozen. Kosten: € 2,2 mln. Onderdeel hiervan zijn 100 nieuwe ondergrondse afvalcontainers van € 1,3 mln. Deze rekening betaalt u. VVD en CDA stemden tegen.

Voorstel VVD: behoud de grijze bak voor restafval, reken daarmee af per aanbieding, het plan kan snel ingevoerd worden en is daardoor beter voor het milieu. We schrappen de 100 afvalcontainers, we besparen hiermee heel veel geld en u hoeft niet te slepen met restafval. Bij voldoende steun van u kunnen we het besluit terugdraaien!

Sven Spaargaren


Progressief Oegstgeest

Progressief Oegstgeest wil het dorp verantwoord achterlaten voor de volgende generatie.

De afgelopen periode hebben wij ons hard gemaakt voor het toevoegen van duurzaamheid op de bestuurlijke planner van de raad. Helaas zijn wij nog niet tevreden met de uitkomst. Wat ons betreft moet duurzaamheid op alle beleidsterreinen van de gemeente Oegstgeest vanaf het begin een belangrijke rol spelen. Door verantwoorde inkoop wordt ze daarnaast een Fair Trade gemeente. De gemeente heeft op het gebied van duurzaamheid een rol als voorbeeld – publieke gebouwen energie neutraal -, motivator en facilitator. Samen met netbeheerders, woningbouw - en energiecoöperaties en regiogemeenten willen wij ons inzetten voor het verantwoordelijk gebruik van energiebronnen, een circulaire economie (Van Afval Naar Grondstof), bewaken van groen en biodiversiteit, professioneel waterbeheer en een goede luchtkwaliteit.

Melanie van Driel


Hart voor Oegstgeest

In 2017 heeft Oegstgeest kaders voor duurzaamheidsbeleid opgesteld. Kernbegrippen hiervan zijn energietransitie, klimaatbestendigheid en circulaire economie.

Om deze doelen te halen moet de gemeente niet alleen zelf het goede voorbeeld geven (zoals zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen), maar ook initiatieven vanuit de bewoners ondersteunen. Stevige samenwerking in bestaande regionale verbanden is essentieel, maar actieve betrokkenheid van bedrijven en bewoners is eveneens belangrijk. De gemeente moet het Platform Duurzaam Dorp steunen om lopende burgerinitiatieven bekendheid te geven en nieuwe initiatieven vanuit de gemeentelijke samenwerkingsverbanden en inwoners kritisch te evalueren en, indien waardevol, een plaats te geven. Circulaire economie kan niet zonder scheiden van afval bij de bron. Hart voor Oegstgeest vindt dat er in Oegstgeest geen plaats is voor windmolens.

Frits van Dissel


CDA

Het CDA wil woningisolatie en zonnepanelen stimuleren door een wijkgerichte aanpak, meer bekendheid met subsidies en ruimte voor burgerinitiatieven.

Regionaal werken we aan de transitie van de energie-infrastructuur. Het aantal autolaadplekken neemt wat het CDA betreft toe. Het CDA is voor verstandig afvalbeleid, waardoor de hoeveelheid niet-herbruikbaar afval afneemt. Het plan van HvO, D66, PrO en LOKAAL om 100+ wijkcontainers te plaatsen en uw grijze afvalbak af te schaffen, vindt het CDA een slecht plan. Het is niet bewezen effectief, vergt grote investeringen, gooit het dorp overhoop (groen? Parkeerplekken?), creëert zwerfvuil en zorgt ervoor dat mensen vaak honderden meters met hun afval op pad moeten. Wij kiezen voor betere afvalscheiding met behoud van de grijze bak. Het CDA is tegen windmolens in of direct bij Oegstgeest. Ze passen niet in het dorp, de impact is te groot, de opbrengst te gering.

Eibertjan van Blitterswijk


LOKAAL

Duurzaamheid is een zeer urgent thema, dat van overheden op alle niveaus ambitie, besluitvaardigheid en daadkracht vergt.

Als het gaat over duurzaamheid, gaat het over het behoud van de aarde voor toekomstige generaties.

LOKAAL is zich zeer bewust van deze urgentie en wil dan ook dat het onderwerp op bestuurlijk niveau in Oegstgeest hoog op de agenda staat. Dat dit bij veel inwoners van Oegstgeest al het geval is, blijkt uit de vele burgerinitiatieven. LOKAAL is daarbij van mening dat Oegstgeest alleen te klein is voor een groot en complex thema als duurzaamheid. Ontwikkelingen en oplossingen overschrijden de gemeentegrenzen. Als het gaat om het ontwikkelen van beleid op het gebied van bijvoorbeeld de circulaire economie zijn we veel sterker als we dat samen met de andere gemeenten binnen de Leidse regio doen. LOKAAL wil vaart maken met een gezamenlijke regionale duurzaamheidsagenda, zodat we gebruik kunnen maken van elkaars kennis en expertise.

Eelke van den Ouweelen


Uit de krant

Uit de krant