Maandag werd het diamanten huwelijk gevierd met een bezoek van burgemeester Jaensch. | Foto Willemien Timmers
Maandag werd het diamanten huwelijk gevierd met een bezoek van burgemeester Jaensch. | Foto Willemien Timmers

Jan en Corrie Zandvliet - Van den Berg zestig jaar getrouwd

Human Interest

Zestig jaar geleden, op 20 januari 1958, trouwden Jan Zandvliet en Corrie van den Berg op Raadhuis de Paauw in Wassenaar voor de wet. Dat heuglijke feit werd afgelopen maandag, 22 januari, in huize Zandvliet aan de Lavendelhof feestelijk gevierd met een bezoek van burgemeester Emile Jaensch. Het paar viert dit jaar een wat groter feest op 10 april, de datum dat hun kerkelijk huwelijk gesloten werd.

Het jonge stel leerde elkaar kennen, zoals zovelen in die tijd, in de dansschool. De katholieke dansschool Henny Boes wel te verstaan, aan de (Lange) Mare in Leiden. "We kwamen elkaar iedere zondagavond tegen als we gingen dansen", herinnerde mevrouw zich. "We spraken niets af, maar elke keer bracht hij mij lopend naar de Posthof, waar ik de gele tram naar mijn woonplaats Wassenaar pakte." Tijdens een vrijdans-avond op een zaterdag zag zij de vrienden van 'haar' Jan wel in de zaal, maar Jan zelf niet. Het bleek dat hij was opgeroepen voor zijn diensttijd in Nieuw-Guinea, en al vetrokken was. "Dat weet ik nog goed", vertelde mijnheer. "Dat ging toen zo. Op vrijdag kreeg ik een oproep, en op woensdag ging ik al weg." Corrie vroeg de vrienden de groeten van haar te doen als ze Jan schreven, maar zij moedigden haar aan zelf ook in de pen te klimmen. Dat deed ze, en na die ene brief werd er heel wat heen en weer geschreven. "Terwijl Jan nog in Nieuw-Guinea zat, heb ik op zijn verjaardag al kennis gemaakt met zijn ouders, die elf kinderen hadden en in de Duinzigtstraat woonden. 'Ik was wel een aardig meisje voor Jan' lieten ze hem achteraf weten."
Corrie, die coupeuse was, wachtte met smart op de thuiskomst van haar Jan, die bij terugkeer weer aan de slag ging bij schildersbedrijf Schippers in de De Kempenaerstraat.

Zo'n twee jaar na thuiskomst trouwde het stel en vestigde zich in Oegst­geest. "We konden woonruimte krijgen boven de fietsenwinkel van Remmerswaal aan de Rhijngeesterstraatweg. We moesten door de winkel naar boven", aldus de bruidegom.
Het echtpaar werd gezegend met twee zonen en heeft inmiddels drie kleindochters, waarop ze jarenlang elke maandag pasten.

Jan Zandvliet heeft uiteindelijk meer dan vijftig jaar zelfstandig een schildersbedrijf gehad. In alle drukte nam het gezin vaak de tijd voor vakanties, meestal naar Oostenrijk. Later genoten Jan en Corrie van hun stacaravan in Woerdense Verlaat.

Ook nu zit het echtpaar niet stil. Mijnheer zit in de bewonerscommissie, waardoor hij bij allerlei zaken in het appartementencomplex actief betrokken is, en mevrouw houdt erg van het maken van legpuzzels. Samen gaan ze wekelijks klaverjassen in Heemwijk ('de Rotterdamse variant') en met elkaar doen ze de boodschappen. "Hij kookt", lacht de bruid. "Dat vindt hij leuk om te doen."

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant