In het Wilhelminapark staan veel Rijksmonumenten. | Archieffoto: Wil van Elk.
In het Wilhelminapark staan veel Rijksmonumenten. | Archieffoto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Monument-bewoners krijgen meer inzicht tijdens speciale avond van de Vereniging Oud Oegstgeest

Historie

Op donderdagavond 18 januari heeft de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) een avond gehouden speciaal voor eigenaren en bewoners van monumenten in Oegstgeest. Er waren zo'n 36 aanwezigen in De Paulus, waarvan ongeveer twintig monument-bewoners.

Het doel van de bijeenkomst was de betrokkenen meer inzicht te verschaffen in speciale aspecten van het bewonen of eigenaar zijn van zo'n pand. Aan bod zijn gekomen o.a. de regels voor monumenten in Oegstgeest, de financiële en fiscale aspecten, en duurzaamheidsmaatregelen.

Oegstgeest heeft 61 woonhuizen die officieel de status van monument hebben. Hiervan zijn er 20 rijksmonument en 41 gemeentemonument. Een overzicht is te vinden op de site van de VOO onder het tabje Erfgoed. Daar staan ze alle weergegeven op de kaart van Oegstgeest en door een object aan te klikken verschijnt daarvan een foto en een kleine beschrijving.

Het programma van de avond bestond uit twee inleidingen die gevolgd werden door een paneldiscussie. Gerard Wuisman, voorzitter van de Monumentencommissie Oegstgeest, schetste een beeld van het beleid van Gemeente en Rijk en het wettelijke kader. De slides van zijn presentatie kunnen worden gedownload van de VOO-site oudoegstgeest.nl.

Vervolgens hield Michiel Enderman ERM gecertificeerd restauratiearchitect bij Enderman de Kat architecten een voordracht over de onderwerpen: Eigendom, beheer en gebruik monumenten: • Financiële en fiscale aspecten • Duurzaamheid, gebruik materialen, energiebesparende maatregelen.

Ook de slides van zijn presentaties kunnen van de site oudoegstgeest.nl worden gedownload.

Na de pauze was er een uitgebreide vraag-en-antwoord-sessie. In het panel zaten de twee sprekers en verder Marc Laman, Menno Nieuwenburg, Marcel van Dijk en Vincent van de Kerk.

De bijeenkomst heeft duidelijk in een behoefte voorzien.

Uit de krant

Uit de krant