Afbeelding
Foto: Toon van der Poel

Staking bij streekbussen voor meer loon en minder werkdruk

Algemeen

Regio • De werknemers in het streekvervoer staken op donderdag 4 januari. Daardoor rijden er minder of geen streekbussen en regionale stoptreinen.

Paula Verhoef, onderhandelaar van vakbond FNV Streekvervoer: "Staken is voor niemand leuk. We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog. Zo hoog dat we op dit moment helaas geen andere mogelijkheid meer zien. De verantwoordelijkheid voor de staking ligt helemaal bij de werkgevers. Als zij bereid zijn fatsoenlijke afspraken te maken, stapt elke chauffeur en machinist zo weer op de bus en trein".

Loonsverhoging

Werknemers in het streekvervoer willen duidelijke en concrete afspraken over vermindering van de werkdruk en een loonsverhoging van 3,5 procent over 12 maanden. Werkgevers willen geen afspraken maken over vermindering van werkdruk en bieden niet meer dan 2 procent loonsverhoging.

Werkdruk

Inzet is naast de loonsverhoging, ook een werkroosters waarin rekening wordt gehouden met pauze voor buschauffeurs en treinpersoneel. Onlangs werd er door de FNV nog op gewezen dat het personeel niet eens tijd heeft voor een plaspauze door roosters waarin vier uur achter elkaar gereden moet worden.

Er werken 12.000 werknemers onder de cao Streekvervoer.

Hele dag staken

De staking in het streekvervoer duurt op donderdag 4 januari de hele dag, het nachtnet zal de nacht van 3 en 4 januari en van 4 op 5 januari wel gewoon rijden. Als werkgevers volharden in hun weigering om goede afspraken te maken, volgen er meer en langduriger stakingen, meldt de FNV.

Uit de krant

Uit de krant