Bakker Leonard Marks en bierbrouwer Leander van Vliet proosten met het heerlijke bakkerbier. | Foto Wil van Elk
Bakker Leonard Marks en bierbrouwer Leander van Vliet proosten met het heerlijke bakkerbier. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Bakkerbier bij De Groot

Ondernemers in beeld

"Een vol, donker, broodbier met een bloemige toets, gebrouwen met het Gildebrood van Hugo de Groot", dat is Bakkerbier, te koop bij bakker Hugo de Groot.

Brouwer Leander van Vliet schenkt trots een glas in: "Ongelooflijk helder, mooi laagje gist op de bodem. Met plezier inschenken, dan krijg je een beetje schuim mee". Bakker ­Leonard Marks doet met hem mee en vertelt ondertussen over de unieke samenwerking: "Overgebleven broden gebruikt Leander bij het bereiden van bier. Wij gebruiken borstel, overblijfsel van het brouwen, in ons brood.".

Borstel

Borstel is een restproduct van het brouwen dat veelal als voedsel voor vee dient. Vele bakkers hebben echter ontdekt dat het prima geschikt is voor het bakken van brood. "Het is leeggetrokken graan", vertelt ­Leonard. "Er zitten wat resten suiker in, een klein beetje zetmeel en de vezel is nog aanwezig zodat je er heel vezelrijk brood mee kunt bakken."

Toeval

Leander raakte bij toeval aan het brouwen. "Ik kocht twee jaar geleden een thuisbrouwsetje bij de Hema. Inmiddels heb ik dat uitgebouwd tot versie 4.0", vertelde hij lachend. "Ik ben van mening dat je moet weten wat je tapt. Kennis overbrengen hierover deed ik al heel lang, zoals bij Belgisch Biercafé Olivier Leiden. Ook bij Lemmy's Bar heb ik gewerkt. Ik wilde sportleraar worden, maar ik heb de sportacademie verlaten om chemie te gaan doen aan de Leidse Hoge School. Ik wil mij meer in het proces verdiepen van biologie en chemie."

Plannen

Van Vliet schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en was daarmee de eerste bierbrouwer van Oegst­geest. "Het eerste brouwsel was helemaal niks", zegt hij lachend. Voor Hugo de Groot is hij min of meer een huurbrouwer. "We hebben meerdere soorten brood getest. We sparen het op", vertelt Leonard. "Per keer maak ik vijftig liter", vult Leander hem aan. Beiden zijn reuze enthousiast en hebben nu al plannen voor meer soorten bier.

Proeverij

Het bier dat kleine brouwerijen brouwen noemt met craft bier. Het is ambachtelijk bier. In Leiden is het Leids Biergilde Sint Stevensgilde actief. Onderdeel van de activiteiten is het houden van proeverijen. Marks: "Als we straks grotere hoeveelheden maken, dan wil ik een proeverij houden".

Feestelijk

Ondertussen kocht een klant in de winkel een paar flesjes. "Die wil ik samen met een vriend opdrinken", zei hij, verrast door het vinden van bier in een bakkerswinkel. Leander zette spontaan zijn handtekening op het etiket waarbij de toevalsaankoop een collectors item werd! Op de schappen in de winkel staan de bierflesjes stoer te pronken. Ook in feestelijke verpakkingen draagt het bier een steentje bij in de leuke cadeautjes die de bakkerij biedt.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant