Joost van der Luit, bij de uitnodiging voor de eerste 'Oegstgeest in Beweging' in 2013. | Archieffoto Willemien Timmers
Joost van der Luit, bij de uitnodiging voor de eerste 'Oegstgeest in Beweging' in 2013. | Archieffoto Willemien Timmers

In Memoriam - Joost van der Luit

Human Interest

'Een echte ondernemer, met een groot hart voor zijn dorpsgenoten'

Vrijdag 17 november, op de dag van de ondernemer, is Oegstgeestenaar Joost van der Luit op 54-jarige leeftijd overleden.

Joost was in de eerste plaats trots directeur-eigenaar van hofleverancier Van der Luyt Transport. Zeer betrokken bij zijn personeel en klanten. In de tweede plaats entrepreneur, een ondernemer die menigeen geholpen heeft zijn wens werkelijkheid te maken. Het omzetten van afval in energie in een ruimte niet groter dan een container, hield hem in het bijzonder bezig. In de derde plaats een man met een groot hart voor wat er in zijn dorp gebeurde en dat graag sponsorde, denk aan de Roparun en Cultuurfonds Oegst­geest. Ook toen de gemeente in 2012 aan de gang ging met de toekomstvisie, zette hij zich enthousiast in en gaf aan dat er best een paar zaken waren waar hij zijn schouders onder wilde zetten. Zodra dat proces niet snel genoeg opschoot en een aantal Oegst­geestenaren aangaf wel door te willen gaan, stelde hij voor om het ingezette proces dan als betrokken bewoners en ondernemers voort te zetten. Dorpslab was geboren en enkele weken later was een met vereende krachten georganiseerde 'Oegst­geest in Beweging' bij zijn bedrijf een feit. Hij moest er aan wennen om als gastheer ook in de spotlights te komen, maar accepteerde het gegeven en sprong enthousiast op een steekkar voor de foto bij de uitnodiging om de pecha kucha presentaties in zijn bedrijf te komen bekijken. Vijf jaar geleden is dat al weer. Het plezier en het enthousiasme van deze eerste bijeenkomst smaakte naar meer en Joost financierde ook een belangrijk deel van de volgende bijeenkomsten. Hij genoot er van om te zien dat tijdens de 'Oegst­geest in Beweging' bijeenkomsten veel dorpsgenoten wensen en ideeën voor het dorp uitwisselden en elkaar verder hielpen. 'Leuk toch', zei hij dan. Van de administratieve rompslomp en soms lastige samenwerkingsafspraken hield hij niet, maar hij nam zijn verantwoordelijkheid en deed alles waarvan hij vond dat het aan hem was om op te pakken. Zo was hij penningmeester en later voorzitter van Dorpslab. Totdat hij het stokje overdroeg aan het nieuwe bestuur, inmiddels een jaar geleden.


Joost was een echte ondernemer, met een groot hart voor zijn dorpsgenoten. Een groot gemis voor ­Oegst­geest dat hij er niet meer is.

Lia de Ridder

Uit de krant

Uit de krant