Het bruidspaar Borst had een gezellige ontmoeting met burgemeester Emile Jaensch. | Foto Wil van Elk
Het bruidspaar Borst had een gezellige ontmoeting met burgemeester Emile Jaensch. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Echtpaar Borst-Alkemade zestig jaar getrouwd

Human Interest

Toen burgemeester Emile Jaensch hen feliciteerde met hun diamanten huwelijk was het precies zestig jaar geleden dat het echtpaar Borst-Alkemade op 14 november trouwde.

Zowel meneer (88) als mevrouw (86) heten Aad. Veertien maanden na het wettelijke huwelijk trouwden ze voor de kerk. Ze kregen vier kinderen en hebben inmiddels tien kleinkinderen. Ze wonen tien jaar aan de Gladiolenlaan. "Toen ze daar aan het renoveren waren, vroegen we in het voorbijgaan of wij daar ook zouden kunnen wonen. Dat mocht, dus verhuisden we van de Korenbloemlaan waar we 42 jaar hebben gewoond. Ik mis nog wel mijn tuintje", vertelde mevrouw Bost zonder spijt. Zij was verpleegkundige en huisvrouw: "Toen heette dat nog verpleegster. Ik was in opleiding bij het toenmalige Elisabeth Ziekenhuis".

Mevrouw Borst is een vlotte vertelster en al snel vertelde ze aan de burgemeester hoe zij haar man ontmoette. "Ik was niet intern bij het ziekenhuis en ging iedere dag naar huis in Noordwijk. Ik ging een keertje mee stappen, ik had acht zussen, dansen bij Dansschool Henny Boes. Daar had ik een paar keer gedanst met een 'kleffe'. Toen de heren de dames moesten vragen dacht ik: 'de eerste die naar mij kijkt, die neem ik'. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Hij had mij klemvast", lachte ze.

Het stel woonde kort in Voorschoten in bij een oudere dame. "Ik kon haar verzorgen, ik was immers verpleegster. Na een half jaar ging ze helaas dood en moesten wij verhuizen. Ik was toen zwanger." Aad Borst komt net als zijn vrouw uit een groot gezin. "Wij woonden met twaalf kinderen toen vlakbij waar nu het zwembad is; de huisjes zijn afgebroken. Mijn moeder zei dat mijn vader een huis moest zoeken 'als ik het doe, dan kom jij er niet meer in!' zei ze. Ze hebben toen een huis gekocht in de Javastraat. Mijn zus Nel woont er nog."

Fietsmaatjes

Meneer Borst was schoenmaker en via de avond-MULO kwam hij in de administratie terecht. "Dat was bij financiële zaken bij de universiteit. Toen ik later ziek werd, ben ik afgekeurd. Volkstuin heb ik nu geen zin meer in." Hij leest af en toe en gaat een dag in de week naar Van Wijckerslooth. Ze fietsen graag en gingen vroeger veel op pad met de caravan. "We zijn overal geweest. Ik puzzel graag. Met twee zussen en een schoonzus maken we dekens voor Roemenië", vertelde mevrouw Borst. Om de week maken ze met Marja een fietsrit op een duo-fiets van Fietsmaatjes Oegstgeest. "Dat is geweldig", zeiden ze beiden in koor. Op zondag 19 november hadden ze een gezellige brunch bij 't Haagsche Schouw met twintig personen.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant